Караме с включени фарове през цялата година 20.07 | 11:21

Депутатите приеха промени в Закона за движение по пътищата

От Ралица Стоянова

Моторните превозни средства ще се движат с включени светлини през цялата година, а не както досега - само през зимата. Това се посочва в промените в Закона за движението по пътищата, които депутатите приеха днес.

 "За" този текст гласуваха 80 народни представители, "против" – 12, "въздържал се" – 17, информира Агенция "Фокус".

Управлението на превозни средства с включени светлини е практика единствено в страните от Северна Европа, където тъмната част на денонощието е по-дълга от светлата, каза депутатът от "Синята коалиция" Иван Иванов.

Според зам.-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов българите масово карат със запалени фарове почти през цялата година. Той заяви, че е "за" този текст. Независимият депутат Димитър Чукарски посочи, че сега съществуващата уредба е достатъчно коректна.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Теодора Георгиева каза от парламентарната трибуна, че подкрепя използването на светлини целогодишно, за да се повиши безопасността на пътя. Целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и други. Има евродиректива, която задължава производителите на автомобилите да бъдат оборудвани с дневни светлини, обясни тя.

В часовете рано сутрин или в късната част на деня има много по-ниска видимост и тогава стават основна част от катастрофите и то най-тежките – с челен удар, с необратим край. Решение е правилно, заяви председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента Иван Вълко.

Според депутата от ДПС Ремзи Осман промяната няма да се изпълнява.

Водещи