Владимира Янева остава председател на СГС 12.01 | 14:25

Върховният административен съд я остави на поста

От Андриян Георгиев

Окончателно приключи драмата с председателското място в Софийския градски съд (СГС), след като 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави на поста Владимира Янева, съобщава bTV.

5-членният състав на ВАС отмени решение на 3-членен състав на ВАС, който в началото на ноември миналата година постановиха, че изборът на Янева е незаконен, защото членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са гласували тайно. 

В момента на назначаването на Янева за председател на СГС, Законът за съдебната власт (ЗСВ) гласеше, че членовете на ВСС назначават ръководни органи в системата с явно гласуване. Тази разпоредба обаче бе отменена от Конституционния съд.

В решението си 5-членния състав на ВАС приема, че членовете на ВСС правилно са решили да гласуват тайно за Янева, защото процедурата по избора ѝ е започнала преди влизането в сила на законовото задължение да се гласува явно.

iNews припомня, че съдия Владимира Янева беше избрана от Висшия съдебен съвет за ръководител на най-големия съд в страната - Софийски градски съд, в края на май 2011 г. При назначението ѝ за председател на СГС стана известно, че тя е близка приятелка на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Назначаването на Янева за шеф на едно от най-важните съдилища в страната бе атакувано от съдия Величка Цанова, която също кандидатства за поста.

Друг скандален момент бе и фактът, че Владимира Янева има четири години стаж като съдия. Нейният основен конкурент Величка Цанова е с цели 20 години стаж като съдия и нито едно отменено решение от горните инстанции.

Съгласно Закона за съдебната власт, чл. 170, ал. 2, за административен ръководител на окръжен или на административен съд и на окръжна прокуратура се назначава лице, което отговаря на изискванията по чл. 164, ал. 4 - най-малко 10 години стаж, и има положителна оценка от последната атестация.

 

 

Водещи

Най-четени