Владислав Горанов: Тази седмица Искров ще подаде оставка като шеф на БНБ 22.06 | 16:06

Гуверньорът на Централната банка поел ангажимент пред финансовия министър

От iNews.bg

Иван Искров ще подаде оставка още тази седмица като управител на Българска народна банка. Гувернорът на БНБ е поел ангажимента да се оттегли доброволно пред финансовия министър Владислав Горанов, проведен "тази година", съобщи самият министър, цитиран от БГНЕС.

"Не смятам да влизам в риториката на Менда Стоянова да се бия с Иван Искров, но имаме ясно заявен негов ангажимент, че ще подаде оставка тази седмица. Дали ще е днес, дали ще е утре? Това е лично решение на действащия управител на БНБ", заяви министърът по повод изказването на шефа на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, че ще лично ще отиде в БНБ да набие Искров, ако до 19 юни той не си подаде оставката.

Според Горанов "излизането на Искров с минимални репутационни щети от ситуацията, в която попадна, предполага бързото му оттегляне".

На въпрос дали вече се подготвя нов пост за управителя на БНБ, Горанов отговори, че той е голям мъж и може да си търси работа сам.

На 17 юни в парламента бяха внесени четири кандидатури за мястото на Иван Искров - Димитър Радев, Григорий Вазов, Виктор Йоцов и Бисер Манолов. Предстои изслушване на кандидатите в комисията по бюджет и финанси и избор в пленарната зала.

За да се случи това обаче, Иван Искров трябва да подаде оставка и да освободи мястото. Ако не го направи, нов управител на БНБ може да бъде избран най-рано на 10 юли.

 

 

Водещи

Най-четени