Влакове тръгват по Дунав мост 2 през 2014 г. 22.12 | 14:36

След подписване на последната спогодба ще бъдат пуснати пътнически и товарни тренове

От Цанка Донкова

Новата година носи подаръци за пътуващите по Дунав мост 2. Пътнически и товарни влакове ще минават след февруари – март 2014 г. по линията Видин – Калафат. Това заяви Християн Кръстев, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщава агенция "Фокус".

"С румънците работим добре – очакваме февруари - март 2014 г. да пуснем движението на товарни и пътнически влакове по Дунав мост 2, след като бъде подписана последната спогодба, която е необходима", заяви Кръстев.

Той посочи, че макар гръцката железница да има по-големи проблеми от нас, с нея също работим добре. Отношенията ни със Сърбия също са на високо ниво, след като вече е възстановено движението на пътническите влакове между двете страни.

Кръстев съобщи още, че сръбските железници и македонските железници имат задължения към БДЖ и смятат да се издължат.

"От началото на декември започнахме активно да водим преговори със сръбските железници по повод техния дълг към БДЖ. Лично министър Папазов се включи в преговорите. Вече е създадена и работна група, която в началото на януари ще проведе срещи в Белград, за да се подпише споразумение, в което точно е разписано разсрочването на дълга и схемата за покриването на задълженията. Дългът на сръбските железници към БДЖ е формиран в периода 1996 г. – 2006 г. и е на стойност 7,5 млн. евро", посочи Кръстев.

Първоначално преговорите са започнати с македонската страна, а по-късно и със сръбската.

"Дългът на македонските железници към БДЖ е от периода 1991 г. – 2007 г. и е в размер на 2,5 млн. евро", обясни още Кръстев.

Според него изплащането на дълговете, които имат сръбските и македонските железници, би помогнало на холдинга да покрие част от задълженията си към банките кредиторки. Именно за тяхното разсрочване се водят тежки преговори от няколко месеца.

Водещи

Най-четени