Внимание! Обират ни докато пазаруваме за празника 14.04 | 12:51

Хайки от автоджамбази тарашат колите ни докато сме в магазина

От iNews.bg

Нова "мода" се е появила сред крадците на автомобили. Вместо през нощта, те вече действат посред бял ден. Все по-чести стават случаите на обрани автомобили пред молове и хипермаркети. Зад това обаче не стоят обикновени крадци на дребно, а направо професионалисти.

Колите не се разбиват, а се отварят със специална техника. Обикновено обирджиите дебнат човек, който току що е пристигнал на паркинга в мола или пред хипермаркета и отива да пазарува. Когато тръгне да заключи колата си обаче бандитите блокират сигнала от дистанционното със специалните си утсройства и така тя остава отключена. В момента, в който човекът вече пазарува, крадците започват да тарашат колата и да задигат всичко ценно от нея.

Жертви на този тип кражби стават както случайни, така и нарочно набелязани хора, обясни пред Нова телевизия Здравко Дерелиев от Асоциацията на фирмите за търговска сигурност и охрана. Понякога крадците умишлено проследяват човек, който е изтеглил пари от банкомат. Проследяват го и когато паркира колата си и тръгне да се отдалечава, следват споменатите вече действия. Вторият сценарий се прилага срещу случайно избрана жертва и просто се проверява дали в колата няма да се намери нещо ценно.

Подобни обири се наблюдават не само по паркингите на големите магазини. Има ги и покрай детски градини и училища. Тогава престъпниците изчакват родителя да отиде да остави или да вземе детето си и "атакуват" колата.

Водещи

Най-четени