Внимание : Опасни детски бонбони заливат пазара ни 08.09 | 14:59

Тартразинът е синтетично съединение, което не се среща в природата и придава яркожълт цвят на сладкарски изделия

От iNews.bg

Маршмелоу бонбоните, които са любими на децата, крият сериозни рискове за здравето, като могат да доведат до алергични реакции, мигрена, затруднено дишане, тревожност, депресия и дори тумори на щитовидната жлеза, съобщи БГНЕС. Основният виновник за тези здравословни проблеми е добавката Тартразин, известна като Е-102.

Тартразинът е синтетично съединение, което не се среща в природата и придава яркожълт цвят на сладкарски изделия. Освен в бонбони, тази добавка се намира в продукти като сухи супи, бульони, корнфлейкс, чипсове, снаксове и сладолед. Когато се комбинира с Е-142, продуктите придобиват яркозелен оттенък.

Произходът на Тартразина е свързан с въглищен катран – отпадък от индустриалните процеси. Именно въглищата и въглищният катран са основните суровини за създаването на тази добавка.

В България използването на Тартразин е разрешено и регламентирано в Наредба 8 за хранителните добавки, стига да е упоменат в състава на продукта. На етикета на въпросните маршмелоу е посочено, че съдържат Тартразин, но въпреки това остава въпросът дали употребата на тази добавка е безопасна.

Тартразинът е известен с предизвикването на астматични пристъпи при хора с астма, включително и при деца. Освен това, съществуват доказателства, че може да увеличи риска от рак на щитовидната жлеза, както и да увреди хромозомите в организма. Той е свързан с множество странични ефекти като нарушения на съня, хиперактивност при деца, кожни алергии и дори загуба на равновесие и зрителни проблеми.

Изкуствената добавка Е-102 е забранена в страни като Финландия и Саудитска Арабия. Въпреки че е разрешена в рамките на Европейския съюз и САЩ, това не гарантира нейната пълна безопасност, особено ако се употребява в големи количества. Затова в някои държави като Австрия и Норвегия местните власти са взели решение да ограничат използването ѝ.

Като алтернатива на Тартразина производителите могат да изберат по-безопасни природни оцветители, като например бета каротин, който осигурява същия ярък жълт цвят, но без рисковете за здравето.

В случая става въпрос за бонбони, произведени в Бразилия през декември 2023 година, които вече са навлезли на българския пазар. Още през 2020 година българските медии алармираха за рисковете, свързани с консумацията на тези бонбони, и призоваха родителите да бъдат внимателни при избора на продукти за децата си.

Конкретната опаковка, за която се съобщава, е закупена от малък магазин в софийско село.

Водещи

Най-четени