Воден режим мъчи Пернишко 08.08 | 11:17

14 села в областта са без вода по 12 часа на денонощие

От Гергана Златкова

В област Перник 14 села са на воден режим.

Графиците са тежки, част от селищата са без вода по 12 часа  в денонощие, в останалите чешмите един ден текат, един ден са сухи, съобщи управителят на ВиК Перник Искра Златанова. 

Почти бедстващо е положението в община Брезник, където  безводие мъчи живеещите в Ребро, Брезнишки Извор, Конска,  Бабица, Гигинци, Режанци, Велковци и Брусник.

Жадуват и жителитев трънските села Вукан, Мрамор, Рани луг, Главановци, Глоговица, Бераинци.

Всички селища, които са на режимно водоснабдяване, са с  местни водоизточници. Водата не достига не само заради  засушаването, но и заради безхаберното й пилеене за поливане на градините и заради кражбите, твърди Златанова.

И ако в пресушените села, макар и през денонощие, но вода все пак потича, то в пернишкото село Радуй, на животворната течност се радват по час, час и половина само в сряда и събота.

Проблемът може да се реши, ако започне поетапната подмяна  на водопровода. Тръбите са стари, текат и водата се губи по тях, каза кметският наместник на Радуй Любомир Лазаров.

"Миналата година беше обещано, че населеното място ще бъде сред приоритетните за съвместната дейност на общината и ВиК.

После стана земетресението и нещата се объркаха, сега пък бюджетът беше орязан и пак не се стигна до нас. Хората обаче не разбират това. Всеки ден има скандали, искат ми оставката, наричат ни колонизатори", заяви местният управник.

През зимата в Радуй няма много хора, през лятото обаче  населението надхвърля 100 човека. За да имат вода за пиене и да си сготвят, местните се запасявали от три-четири местни  изворчета. 

Водещи

Най-четени