Военният министър: Жертвите вече са 10 20.06 | 10:16

"Кошмарно е", втрещен е Найденов. Мобилизирал е и военноморските сили

От Кремена Бедерева

До този момент жертвите вече са 10, преди минути откриха още една жертва на наводненията в кола, която е отнесена в плавателния канал, свързващ езерото с морето. Това каза за БТА от Варна министърът на отбраната Ангел Найденов.

"Кошмарно е и впечатлението, и усещането, което човек придобива, наблюдавайки това, което се е случило, и което продължава да се случва в квартала във Варна. Има много щети, за съжаление има жертви", каза Найденов, който изрази своите съболезнования и съпричастност към мъката на близките на загиналите.

Дейността на спасителните екипи продължава, ангажирани са близо 150 човека, в това число са мобилизирани части на ВМС, катери и водолази има в готовност, участва се със специализирана техника.

Министър Найденов отбеляза доброто взаимодействие между различните държавни структури, ангажирани в спасителните и в аварийно-възстановителните работи във Варна.

"В момента пътуваме към още един бедстващ район – на Добрич, където за съжаление също има жертви на наводнението. Има хора, които са изведени от техните жилища и от населените места. Ще се запознаем на място с премиера със ситуацията. За съжаление и там има данни за загинали, но на място ще се запознаем и с информацията, и с необходимостта от допълнително съдействие", посочи министърът.

"Имаме готовност да посетим и района на Велико Търново, там също поддържам връзка с началника на Военния университет, където имаме мобилизирани екипи за участие в спасителни и аварийно-възстановителни работи в района на Дебелец, Асенова махала на града. Поддържаме връзка и координация с кмета на Велико Търново", каза министърът на отбраната.

На въпрос с какво още Българската армия може да съдейства, министър Найденов каза, че още от вчера са на разположение на държавните институции на местните и на регионалните власти, където и с каквото преценят, че е необходимо да участват.

Участвахме и с транспортен самолет на военната авиация снощи, има готовност за участие на хеликоптери, това е техниката, с която разполагаме в момента. Нашите инженерни части са в готовност, където е необходимо и където се потърси съдействие от местните и регионалните власти, посочи министърът.

Водещи

Най-четени