Военният министър: За връщането на казармата е необходима сериозна дискусия 28.02 | 12:55

Аз съм за това България да има професионалната си армия, аз съм на тази позиция, заяви Ненчев

От iNews.bg

За връщането на задължителната казарма е необходима сериозна дискусия и промени в конституцията. Това каза военният министър Николай Ненчев пред Нова телевизия.

"Това може да стане със сериозна дискусия. Трябва промяна в конституцията. Трябва да се помисли за какво време – за една година или повече, а за това са необходими допълнителни средства. Какво правим с българите в чужбина, а те са 2.5 милиона, техните деца също подлежат на казарма. Ако върнем казармата, те може да се откажат от българско гражданство”.

Тези теми очерта министърът като възможност за предстоящи "интензивни разговори” в парламента. Попитан дали подготвя връщането на казармата след като толкова идеи има, Ненчев каза, че "не бих могъл да не разсъждавам по темата, след като такива предложения има в НС.

Аз съм за това България да има професионалната си армия, аз съм на тази позиция. Ние даваме възможност всеки, който пожелае, да мине обучение за 5 -6 месеца и после да остане в резерва”. "С промени в Закона за въоръжените сили ние искаме да имаме списъците с резерва на младежи от 18 до 32 години.

 При въвеждане на военно положение ние имаме право да призовем някои от тези хора”, коментира още Ненчев и подчерта, че тези промени още не са гласувани в НС. За охраната от военни на границата министърът посочи, че Българската армия и досега е оказвала логистична подкрепа.

 "До момента се справяме чудесно. Вижте какво се случва в Гърция, в Турция. Ние се справяме успешно. Законът е приет, имаме пълна готовност във всеки момент, в който имаме нужда да изпратим военни на границата. Патрулите ще бъдат съвместни, ако се наложи. Вземаме превантивни мерки и ако се наложи, ще бъдем там и ще защитим териториалната цялост на страната”, каза военният министър.

 

 За политическата ситуация в управляващата коалиция той отново подчерта, че е получил пълна подкрепа на БЗНС и на премиера. Ненчев иска още един – два дни за разговори за подписване на коалиционното споразумение. "Трябват ми 1 – 2 дни за интензивни разговори с колегите от РБ и вярвам, че ще подпишем споразумението”, каза той.

Водещи

Най-четени