Военният министър: Турция поиска помощ от НАТО заради джихадистите 27.07 | 20:30

Югоизточната ни съседка започна голяма антитерористична операция

От Беатрис Николoва

Турция е поискала извънредна среща на постоянните представители в НАТО с искане страните от Северноатлантическия алианс да й помогнат в борбата с "Ислямска държава” и Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).

Това заяви пред bTV военният министър Николай Ненчев.

"Турция е поискала това в резултат на този кървав атентат, при който загинаха 30 човека невинни”, уточни Ненчев. По думите му "очакването е, че Анкара ще получи пълна подкрепа”.

Министърът не отговори дали и български войници ще се включат в ударите срещу ИД. Той посочи, че първо трябва да се запознаем с искането на турската страна. Той напомни, че южната ни съседка вече бомбардира джихадистите.

Ненчев заяви, че у нас все още не са засечени радикални клетки на наша територия. Министърът не пожела да коментира дали влизането на България в международна коалиция срещу "Ислямска държава” няма да създаде рискове за сигурността: "Не бих могъл да коментирам, никой не е поискал това”.

Той допълни, че че от президента Росен Плевнелиев зависи дали след утрешната среща ще има извънредно заседание на КСНС.

Турция започна голяма антитерористична операция в петък (17.07) срещу редица нелегални групировки, включително ИД и ПКК, в различни окръзи на страната, сред които Истанбул.

Действията бяха предприети, след като атентатор самоубиец, за когото се смята, че принадлежи към ИД, извърши атентат в град Суруч миналия понеделник, убивайки 32-ма души.

САЩ и Турция вече работят по план за военна кампания, която да изтласка терористичната групировка от район по турско-сирийската граница, предаде АР, като се позова на пожелал анонимност американски представител. 

По думите на източника целта на "свободната от "Ислямска държава" зона" е да предостави по-голяма сигурност и стабилност по границата.

Американският представител уточни обаче, че всякакви съвместни военни усилия с Турция не включват налагане на забранена за полети зона. 

Турция отдавна оказва натиск на САЩ за налагане на такава зона, но Вашингтон отхвърля тези искания. 

Миналата седмица Турция даде разрешение на САЩ да използва една от турските бази завъздушни удари срещу ИД.

Решението идва на фона на сблъсъците между турските военни и ИД при сирийската граница.

Турски танкове стреляха по кюрдски позиции в Сирия, съобщи местна кюрдска организация. Анкара започна разследване по твърдението. 

Най-четени