Войната по пътищата е най-голямото зло - ето защо 13.11 | 20:41

От Българската асоциация на пострадали при катастрофи оповестиха причината

От Теодора Кокаланова

Средната скорост на автомобилите се е увеличила с 20 км/ч и това е основна причина за катастрофите по пътищата. Това заяви председателят на УС на Българската асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров. 

Той допълни, че жертвите на пътнотранспортни произшествия са били сведени до 600 души годишно, но през 2014 година се забелязва сериозен ръст. Като основна причина за това той посочи решение на ВАС, което забранява електронните фишове.

Според Тодоров това било изключително неправилно и немотивирано решение. "От 30 януари функционират само около 15 камери, при положение че преди бяха 150. В момента любителите на високи скорости не могат да бъдат санкционирани. Силно казано е, че българският шофьор е европеец и е толерантен на пътя", подчерта той.

Тодоров посочи, че неефективна е действащата практика пътните полицаи да спират шофьорите и да издават акт или фиш на място, тъй като това отнема много време, докато камерите могат всеки ден да залавят стотици шофьори, които превишават скоростта.

"Пътната безопасност започва още от детската градина, след това продължава в училищата. Трябва да се работи с младите водачи, с инфраструктурата, с изправността на автомобилите", подчерта Тодоров. 

По думите му има много проблеми с кръвните проби, с пияните шофьори, с неправоспособните водачи, предаде агенция "Фокус". "Бяхме намалили с 40% загиналите в катастрофи, бяхме едва ли не пример в Европа, а сега трябва да започнем от начало", коментира проблемите в пътната безопасност Владимир Тодоров.

През следващата седмица Българска асоциация на пострадали при катастрофи, БЧК и Военномедицинска академия ще започнат акция по кръводаряване в помощ на пострадалите при пътни инциденти.  

Водещи

Най-четени