Временна комисия ще проверява за полицейско насилие 01.02 | 13:42

Става въпрос са случаите в Перник, Мировяне и с Иса Бесоолу

От Кремена Бедерева

Депутатите приеха предложения от ГЕРБ Проект за решение за създаване на временна анкетна комисия за случаите в Перник, Мировяне и Иса Бесоолу, предаде репортер на Агенция "Фокус”.

Народните представители отхвърлиха предложението на Мая Манолова от Коалиция за България - комисията да бъде на паритетен принцип.

Мая Манолова поиска прегласуване и заяви, че "в тази комисия ГЕРБ ще останете сами със себе си и тя ще служи за параван. Ако не приемете това предложение за паритет, следва следващото действие – вот".

Предложението не се прие и при прегласуване.

Депутатите приеха предложението на Мая Манолова срокът за работата на анкетната комисия да бъде 1 месец.

При приемането на проекторешението, гласуваха 116 народни представители – от които "за” 106, "против” 10, няма "въздържали се”.

Един-единствен народен представител от ПГ на Коалиция за България гласува и гласува "против”. Това беше председателят на парламентарната група Сергей Станишев.

Сергей Станишев заяви в отрицателен вот: "Гласувах "против" това предложение, защото форматът на комисията от ГЕРБ не цели нищо друго, освен замитане и скриване на следите. Комисията ще работи в интерес на ГЕРБ. Имате си мнозинство, с вашите независими депутати, правете си всичко, защото никой от опозицията няма да участва. С тази бутафория, ще понесете последствията”, каза Сергей Станишев.

Голяма част от народните представители от парламентарните групи на Коалиция за България и на ДПС напуснаха пленарна зала.

Красимир Ципов от ГЕРБ ще бъде председател на временната анкетна комисия. Комисията ще има 7 членове.

Членовете на комисията от парламентарната група на ГЕРБ са: председател Красимир Ципов и членове - Димитър Лазаров, Пламен Нунев, Цветан Сечанов, Емил Радев и Румен Иванов. В комисията влиза независимият Димитър Колев.

Останалите парламентарни групи oт опозицията не предложиха свои представители във временната анкетна комисия.

На два пъти депутатите от ГЕРБ отхвърлиха предложението на левицата – създаването на временна парламентарна анкетна комисия по случая с убийството на Мирослава от Перник.

iNews припомня, че според премиера Бойко Борисов "трябва да се създават не две, а три анкетни комисии в парламента." Коментарът му бе по повод исканията на опозицията за парламентарно разследване на случаите на полицейско насилие.

"Първата анкетна комисия трябва да е за разследване на случая в Перник, втората – за разследване на случая в Мировяне, а третата – за разследване на общинския съветник от ДПС и кандидат за депутат Иса Бесоолу", смята Бориосв.

Става въпрос за убийството на 18-годишната Мирослава от Перник. При ареста на един от заподозрените за това деяние, Стойчо Стоев - Чочо се самоуби пред очите на полицаите.

Дни след този случай, гръмна новината, че полицаи са пребили семейство от Мировяне. Домът на Петър и Малина Начкови бе обискиран на 21 януари, а двамата бяха арестувани. Полицията откри пет кутии безбандеролни цигари по време на претърсването.

Начкови обаче твърдят, че спецполицаите са използвали физическа сила и са превишили правата си. Дъщерята на семейството - Ралица, е автор на група срещу премиера Бойко Борисов във Facebook. Начкови бяха освободени малко след края на проверката.

Третият случай, за който ще отговаря временна анкетна комисия, е с Иса Бесоолу - бизнесмен от Старозагорско, кандидат за депутат на ДПС за този парламент, съден по обвинение за подкуп на длъжностно лице и съучастие в длъжностно присвояване на средства от касата на община Павел баня.