Цветанов: Безкомпромисни сме към превишаващите правата си полицаи 31.01 | 18:56

Цветанов се извини за инцидентите с полицейско насилие през последните дни

От Ивелина Георгиева

Ние сме безкомпромисни към полицейски служители, които превишават правата си. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод зачестилите случаи на полицейско насилие. Той призова хората да бъдат толерантни и да изпитват уважение към редовите полицаи и служители на реда, както и да им дадат възможност да си свършат работата.

"За всички тези инциденти, които се цитират през последните дни, аз искам да поднеса моето извинение на всички, които са се почувствали засегнати или притеснени за това, което би могло да се случи", каза министър Цветанов. Той допълни, че там, където е трябвало, се е извинил лично.

Цветанов увери, че за всичките случаи има назначени проверки и има наказани служители с дисциплинарни наказания.

Директорът на СДВР е назначил проверка по случая със задържането на Стефан Кленовски в столичен МОЛ. Ако е необходимо, и компетентни органи ще направят разследване по случая.

Вътрешният министър отрече Кленовски да е бил задържан в детския кът на МОЛ-а и не му е оказван натиск от страна на полицаите. Това ясно се вижда и от всички видеозаписи от охранителните камери в МОЛ-а, подчерта Цветанов. От тях става ясно, че в момента, в който служител на реда е отишъл да уведоми съпругата на Кленовски, че мъжът ѝ е задържан, тогава са възникнали емоциите.

"Нито децата, нито служителите в МОЛ-а са разбрали как е станало задържането", коментира Цветанов.

Министърът на вътрешните работи припомни, че Стефан Кленовски е обявен за издирване по европейска заповед във връзка с разследване, започнало от Италия и съгласувано с Интерпол и Сикрет сървис. Кленовски е бил част от организирана престъпна група, занимаваща се с източване на банкови карти и е констатирано, че източените средства от граждани по света са в размер на 15 млн. евро.

В началния етап на акцията са били задържани около 60 души, а друга част са успели да се укрият и Кленовски е бил сред тях.

При един от опитите за залавянето му през септември, въпросното лице пътува заедно с детето си и виждайки органите на реда, веднага се опитва да избяга и оставя детето само в колата. Докато той бяга, един от служителите на МВР го преследва, а другият е принуден да остане при детето му. В преследването са дадени полицейски разпореждания, които не са изпълнени от Кленовски, а полицейският служител се е наложило да стреля във въздуха.

От МВР са получили сигнал, че издирваният ще се появи за кратко в детския кът на столичен МОЛ, за да отпразнува рождения ден на детето си. Когато полицаите го залавят, се установява, че той е с лична карта с чужда самоличност.

Водещи

Най-четени