Все по-малко българи искат да учат в Америка 07.03 | 13:16

Необходима е повече информация за пътуването и визите, заяви посланикът на САЩ у нас Марси Рийс

От Гергана Златкова

Все по-малко българи избират Америка, за да продължат образованието си. Това заяви посланикът на САЩ у нас Марси Рийс по време на откриването на изложението за пътуване, туризъм и образование в САЩ "Открий Америка”, цитирана от агенция "Фокус".

"Действително има тенденция към намаляване на броя на българските студенти в САЩ. Това е нещо, което не бихме искали да се случи".

Посланик Рийс отговори на въпрос - дали е вярно, че българските студенти в САЩ намаляват, и са с 13% по-малко през миналата година. Точният им брой е 764 000, за миналата година.

"Това е една от причините да направим изложение като това - да се опитаме дадем на хората повече информация за пътуването към САЩ и начините, по които може да се направи”, посочи тя.

"Днес ще предоставим повече информация за това - как се кандидатства за виза и как е организиран процесът. Естествено, ние се опитваме да го направим максимално достъпен”, каза Рийс.

По нейни думи по-голямата част от хората, които кандидатстват за виза, я получават.

Рийс посочи още, че за туристическа или бизнес виза, обикновено се дава за срок от 10 години.

Посланикът на САЩ изказа и съболезнованията и съпричастността си към самозапалилия се Пламен Горанов, като обърна внимание на сложната политическа обстановка у нас в момента:

"През последните седмици се повдигнаха много въпроси както от политически, така и от икономически характер, не само от демонстрантите, но също и от медиите”, каза още тя, като отбеляза, че дискусията е нещо много добро и присъщо на демокрацията и демократичния процес. 

Водещи

Най-четени