Все повече семейства стават приемни родители у нас 22.10 | 13:49

Тенденцията е все повече деца да бъдат приемани в семейства, без да бъдат настанявани в домове за социални грижи

От Елена Кирилова

Бъдеще за приемната грижа у нас има, въпреки че всички смятаха, че такова не съществува. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова по време на Международната конференция по приемна грижа, която започна днес (22 октомври) в София.

"Само за три години три пъти нарасна броят на приемните семейства. Тоест, когато знаем какво да направим и как да го направим на практика, то се случва. Вече имаме над 1200 приемни семейства”, каза Симеонова.

По думите й за приемна грижа в България е започнало да се говори сериозно, едва когато е започнало изпълнението на стратегията "Визия за деинституционализация”.

Очакванията са през следващата година броят на приемните семейства у нас да нарасне с над 500. Според заместник-министъра на труда и социалната политика това е абсолютно възможно, защото в рамките само на един месец над 1300 души са подали документи, защото искат да станат приемни родители. Освен това вече се работи и със семейства, при които има риск от изоставяне на децата, т.е. се осъществява т.нар. превенция на изоставянето. Симеонова подчерта, че са предприети действия за осигуряване на гъвкаво работно време за родителите, така че съчетаването на трудовия и личния живот да стане по-възможно.

В полза на всичко това е променено законодателството. В миналото с приемните родители се сключваше трудов договор, който обаче се оказа недобра практика, тъй като договорът регламентира родителите да работят на 8-часов работен ден. Сега приемните родители сключват договор за услуга и са със статута на самонаемащи се лица.

В момента държавата инвестира 15 млн. лева в проекта "И аз имам семейство”, който цели развитието на приемната грижа в България, заяви Симеонова. Само когато усилията ни са интегрирани, можем да постигнем успех в развитието на приемната среда в България, каза тя.

Калин Каменов от Държавна агенция за закрила на детето обясни, че над 1000 деца у нас се отглеждат в приемни семейства. Става дума за деца, които са били потенциални потребители на услугата настаняване в домове, но не са били приети в тях.

Това показва, че вече има трайна тенденция, когато децата изпаднат в риск от изоставяне, да се насочват директно към приемни семейства, а не да се настаняват в домовете за социални грижи. Според Каменов има много сериозна промяна в тази система, има реформа.

Създаването на приемна грижа у нас е пътят към затварянето на вратите на тези институции, каза той.

Според Владимир Кумински, президент на Международната организация по приемна грижа, има добри новини за България, тъй като тя е в процес на приемане на нова стратегия за деинституционализация на децата, настанени в домовете за социални грижи.

За мен е особено важно да видя, че българското правителство е силно ангажирано с тези проблеми, заяви той.

Идеята на Международната организация по приемна грижа е да създаде интернационална платформа за споделяне на информация, която да помогне за постигането на напредък в приемната грижа. Всичко това се прави в посока всяко дете да расте в любяща семейна среда.

За първи път България е домакин на Международната конференция по приемна грижа. В момента у нас се намират повече от 350 делегати, специалисти от системата за закрила на детето, приемни семейства, експерти от неправителствени организации и учени, които са в България, за да обсъждат как да направят живота на децата по-щастлив.

Целта на четиридневното събитие, което се провежда между 21 и 24 октомври, е да помогне за обмяната на опит, за обучението и създаването на полезни контакти.

Освен експерти в конференцията се включват и множество младежи, които в момента живеят в приемни семейства. Те организират свое собствено подобно събитие, чрез което се запознават, обменят ценни съвети и намират подкрепа, разбирайки, че не са единствени.

Водещи

Най-четени