Всеки трети гимназист във Варна е пробвал някаква дрога 22.06 | 13:57

Учениците нямали никакъв интерес към хероина

От Андриян Георгиев

Всеки трети ученик от 9 и 10 клас във Варна е пробвал поне веднъж някакъв вид дрога.

Това съобщи днес д-р Борислав Станчев, един от организаторите на изследване за употребата на наркотици сред учениците от 9 и 10 клас във Варна, цитиран от БТА.

Най-често младежите пушат марихуана, на следващо място е употребата на амфетамини, екстази и кокаин.  

Социологическото проучване, извършено през март-април тази година, е обхванало 2 034 младежи.

Според Станчев учениците нямали никакъв интерес към хероина. Причината е, че младежите осъзнават, че този наркотик води до личностни изменения и смърт. Освен това те се страхуват да не бъдат социално изолирани.

Има реална опасност през следващото десетилетие да се разшири броят на зависимите от марихауна, посочи още Станчев. Причината е, че близо половината от опиталите тази дрога са готови да повторят опита си.

Същото е валидно и за амфетамините и екстази, за които всеки втори пробвал вече младеж изразява готовност да опита отново.

Станчев коментира, че община Варна ще преориентира превантивните програми, които се реализират в училищата в града. Причината е, че на пазара излизат нови видове дроги. Според експертите търговията с тях върви основно чрез интернет.

Сред "екзотичните" психоактивни вещества са различни видове синтетика и течно екстази. Новите дроги се предлагат като ароматизатори,  таблетки и дори като течна тор.

Водещи

Най-четени