Всички пенсии да бъдат преизчислени през 2017 г. 19.03 | 21:02

Това предложение за промяна в осигурителната система са направили от КТ „Подкрепа“

От Мая Александрова

Всички пенсии да бъдат преизчислени през 2017 г. с осигурителния доход за 2016 г. и с увеличен коефициент за всяка година стаж. Това предложение за промяна в осигурителната система е направила КТ "Подкрепа".

Ако залегне в замисления социален пакт между синдикати, работодатели и правителство, преизчисляването ще доведе до увеличение на всички стари пенсии.

"Да се увеличи осигуровката за фонд "Пенсии" с 1,2% още от догодина, а тази за безработица - с 1%", искат още от синдиката.

Подобно предложение вече направиха и от КНСБ.

В писмото, подписано от президента на на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, се предлага и въвеждането на нулева вноска за частните универсални пенсионни фондове. Сега за втория стълб родените след 1960 г. отделят 5%. Ако тези осигуровки се прехвърлят към НОИ, това ще вкара в държавния институт допълнително 600 млн. лв. на година, изчисляват от синдиката.

КТ "Подкрепа" предлага и премахване на тавана за пенсиите на хората със стаж изцяло след 1997 г.

За намаляване на разходите на НОИ пък от синдиката искат да се преустанови плащането на коледни и великденски добавки към пенсиите от общественото осигуряване.

Редно било тези бонуси за пенсионерите да се поемат от правителството. Предлагат и увеличение на старите пенсии от 2017 г., предаде в. "24 часа".

Водещи

Най-четени