Втори опит за старт на делото за костинбродските бюлетини 03.04 | 11:21

Прокуратура внесе втори обвинеителен акт срещу бившия главен секретар на МС

От Христина Рафаилова

Делото за костинбродските бюлетини може най - после да стартира. Обвинителният акт за незаконно отпечатаните бройки е бил внесен в съда, информира главният прокурор Сотир Цацаров. 

Делото срещу бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желзязков  не успя да тръгне от първия път. Тогава магистратите върнаха обвинителния акт на държавното обвинение с мотива, че не ставало ясно какво точно престъпление е извършил Жялзков и каква е облага е получил. Прокуратурата протестира решението на съда, но магистратите върнаха окончателно обвинителния акт. 

Бившият главен секретар на МС е единственият обвиняем за намерените бюлетини в печатница "Мултипринт" в деня за размисъл преди парламентарния вот на 12 май миналата година. Според държавното обвинение той е извършил престъпление по служба, като не  е наложил достатъчен контрол при отпечатването на изборните книжа. 

Цацаров информира, че новият обвинител акт е внесен още миналата седмица.

Обвинител номер 1 каза, че е свикал съвещание за палежите на автомобилите на журналистите Сашо Диков и Генка Шикерова. Той се изказа твърде негативно  прокурорите и полицаите при превенцията и работата по подобни случаи. 

"Неприятно е, че МВР и прокуратурата се явяват само регистратори на подобен тип престъпления, коментира Цацаров и допълни, че ако ще се продължава така "в тая страна, за тая цел има статистически институт". Крайно време е да се събудим, защото спящи прокурори и спящи директори на областни дирекции водят до това да сме регистратори", каза той, цитиран от БТА. 

Прокуратурата не се чувства обидена заради това, че издигнатият от нея кандидат за главен съдебен инспектор Атанас Гебрев не е номиниран за надпреварата в парламента. По-важно е да има избран кандидат, смята Цацаров. 

Водещи

Най-четени