Втори сме в ЕС по брой обшини, които ще пуснат безплатен нет 04.05 | 15:19

Русе отново е новатор по инициативата WiFI4EU, каза Мария Габриел

От iNews.bg

Искам да поздравя Русе, защото отново е новатор. Русе се пребори при първата покана да бъде не само сред първите поканени, но и след селекционираните по инициативата WiFi4EU. Понястоящем България като брой общини е втора в Европа. Трябва да свикнем, че благодарение на предприемчивостта и на духа ни ще продължим да бъдем в горната част на таблицата в ЕС, каза Мария Габриел, която е българският еврокомисар за цифровата икономика и цифровото общество в настоящия състав на Европейската комисия. Това стана при официалното откриване на първия етап от проекта WiFi4EU. Събитието се състоя пред надписа "Русе" до символа на града – Паметника на свободата, на площад "Свобода". То бе уважено още от народните представители от ГЕРБ – Русе Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Андрейн Райков, зам. – областния управител Валентин Колев, десетки русенци.

Мария Габриел пожела на проекта да даде видимост на невероятното културно богатство, което има да покаже Русе. Тя заяви, че проектът има големият потенциал да се превърне в история на успеха. "Нека продължим да работим за Русе и Европа", завърши еврокомисарят.

"Този безплатен и безжичен интернет дава ввъзможност на община Русе да бъде в пряка връзка с останалите европейски общини и да е по-видима. Това е страхотна придобивка за русенци, най – вече за младите хора. По този начин изцяло се насърчава туризма", отбеляза кметът на Община Русе Пламен Стоилов в присъствието на своя заместник Страхил Карапчански.

Направена бе демонстрация на качеството и скоростта на връзката. Предстои осигуряване на безплатен интернет на площад "Батенберг", Ларгото пред Операта, Парка на младежта /в района на Вазата/и кея след завършване на неговото обновяване с европейски средства. Така Община

Русе реалира успешно инициативата WiFi4EU . С получения ваучер на стойност 15 000 евро благодарение на българския еврокомисар тя осигури нова публична безжична мрежа за предоставянето на безплатен Wi-Fi достъп на обществени места на открито или на закрито, които вече са с променен облик благодарение на осъществените проекти с европейски средства, стана ясно днес.

Русе е областта с най-голям брой общини в Северен централен район, които спечелиха ваучер за безплатен безжичен интернет. Мрежи ще има в 75% от общините поради инициативността на местната власт, която осъзнава перспективите пред развитието на цифровото общество дори и в най – малките населени места на региона.

Водещи

Най-четени