Във Видин харчат 1,5 млн. лв. за равен старт на децата 13.06 | 14:52

Проектът е насочен към деца до 7 години, които не посещават детски градини или други учреждения

От Андриян Георгиев

1,5 млн. лв. е стойността на нов спечелен проект от община Видин в социалната сфера, съобщават от пресцентъра на общината.

Проектът е насочен към деца във възрастова група до 7 години, които не посещават детски градини или други учреждения, подготвящи ги за училище.

Инициативата е под надслов "Всички деца с равен старт в училище” и е към Министерството на труда и социалната политика (МОСВ)

От общината напомнят, че споразумението за отпускане на финансирането е било подписано наскоро.

Идеята е да се преодолее разрастването на неграмотността сред рисковите групи.

Ще бъдат създадени центрове във видинските детски градини: №4, №7, №15, №16, №18 и заведението в град Дунавци. За целта ще се обособят отделни помещения в сградите, които ще се ремонтират и обзаведат.

Строителните дейности по проекта ще стартират през ноември тази година, след подготовката на необходимите тръжни процедури.

Услугите, които ще се предоставят по проекта, са в социалната и образователната сфера и в областта на здравеопазването, уточняват от общината.

Предвижда се и организиране на лятно училище за деца в предучилищна възраст.

Средният годишен брой на деца, имащи нужда от подобни услуги и грижи, е около 250.

Проектът "Всички деца с равен старт в училище” предвижда и отваряне на работни места. В центровете в шестте детски градини ще бъдат наети 77 души на работа – педагози и медицински персонал. Услугите по проекта ще стартират след месец май 2012 година.

Водещи

Най-четени