Видин ще има център за деца с увреждания 13.06 | 11:18

Центърът се намира в сградата на детска градина №16

От Елена Коцева

Център за ранна интервенция за деца на възраст от 0 до 3 години и техните семейства ще бъде открит скоро във Видин, съобщиха на пресконференция страните по проекта – Община Видин, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) и Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения.

Проектът, който се нарича "У дома при мама и при татко – Център за ранна интервенция”, се изгражда по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” и е на стойност малко над 180 000 лева.”, съобщиха от видинската община.

Центърът за ранна интервенция се намира в сградата на детска градина №16. Там ще бъдат наети един ръководител, психолог, двама рехабилитатори, социален работник и логопед.

Целите на проекта са насочени към подкрепа на родители при разпознаване на увреждания при децата. В центъра ще се осъществява и подкрепа на семействата при грижа за децата, диагностициране и консултиране със специалисти.

Превенция на социалното изключване и предотвратяването на изоставянето на деца с увреждания също е сред целите на проекта, допълни Владимирова.

Официалното откриване се предвижда в края на месеца.

Водещи

Най-четени