Възможни са още няколко по-слаби труса 23.05 | 10:34

Това каза проф. Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН за iNews

От iNews.bg

Възможни са още няколко по-слаби земетресения, които да бъдат усетени на територията на страната. Това каза проф. Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН за iNews.

"Никой не може да каже дали и в колко часа ще са те, но със сигурност продължават леките трусове след голямото земетресение от 5,8 по Рихтер, което се усети на 22 май сутринта", уточни още специалистът.

Снощи - 22 май, е имало още три слаби земни труса, които са регистрирани отново на територията на Перник.

"През нощта имаше три слаби земетресения. Първото е усетено в 22,55 часа, второто в 23,55 часа и последното в 4,50 часа тази сутрин, съответно с намаляваща интензивност - 2,9 по Рихтер, 2,4 - второто и 2,2 последното. Първите две земетресения от тази нощ са усетени от хората в Перник", разказа още проф. Милошев.

Последното, което е било и най-слабото - 2,2 по Рихтер, не е усетено от местното население.

Все пак, специалистът успокои, че обстановката е спокойна и ситуацията се нормализира и посъветва хората да не изпадат в паника и да запазят спокойствие.

По думите му поведението на сеизмичното огнище е нормално, като изрази надежда, че нещата вървят към нормализиране.

Според Европейския сеизмологичен център, освен у нас, земетресение е било усетено и в Гърция. Трус с магнитуд 4,1 по Рихтер е бил регистриран в Западна Гърция тази сутрин. Епицентърът му е бил на 145 км северозападно от Атина и на дълбочина 5 км. Няма данни за щети и пострадали.

Водещи

Най-четени