Възпоменание в памет на жертвите на летище "Сарафово" 24.07 | 12:43

Невинни жертви на терора паднаха петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов

От Андриян Георгиев

Възпоменателната церемония в памет на жертвите от атентата на 18 юли се проведе на летище "Сарафово".

Преди започването на церемонията министърът на туризма на Израел Стас Мисежников и придружаващата го делегация заедно с посланика на Израел Шаул Камиса-Раз, представители на Израел и министъра на икономиката Делян Добрев, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, главният секретар на МВР Калин Георгиев първо посетиха мястото на взривилия се автобус в Бургас.

При започването на церемонията официалните лица поднесоха венци и цветя на пешеходната пътека в близост до терористичния акт.

Веднага след това с минута мълчание при изпълнение на химните на Израел и България беше почетена паметта на петимата загинали израелски туристи и българския шофьор, предаве агенция "Фокус".  

"Въпреки голямата трагедия животът продължава", каза на бургаското летище Стас Мисежников. "Между България и Израел винаги е имало приятелство – не само в областта на туризма, но и на експертно равнище".

Той допълни, че една от целите на посещението му в страната е да увери израелския народ и израелските туристи, че обстановката в България е спокойна, така, както би било в някоя друга страна. Министър Стас Мисежников допълни, че нашата страна ежегодно се посещава от около 170 000 израелски туристи и се надява това да продължи и в бъдеще, дори техният брой да се увеличава.

Стас Мисежников отново изрази своята увереност, че знае кой е автор на атентата както на бургаското летище, така и на другите места по света, а именно Иран и терористичните организации "Хизбула” и "Ал Кайда”. Затова и държавните ръководители трябва да се противопоставят на тази политика. 

iNews припомня, че жертва на тероризма паднаха израелските граждани Ицик Коланги и Амир Менаше – на по 28 години, 25-годишният Маор Харош, Елиор Прайс - на 26 години, и Кошава Шрики - на 44 години.

Загина и 36-годишният шофьор на взривения автобус Мустафа Кьосов, който остави жена и дете. 

Ицик и Амир били добри приятели. Ицик е баща на 4-месечно бебе. Заедно със съпругата си Гилат решили да празнуват рождения му ден в България заедно с Амир и неговата съпруга Натали, които имат 10-месечен син. Гилат е сред тежко ранените при атентата, а Натали е пострадала по-леко.

Загиналата Кошава съобщила на близките си радостната новина, че е бременна, малко преди да тръгна със съпруга си за България.

Маор Харош и Елиор Прайс планирали да прекарат шест дни в България с приятели.

Водещи

Най-четени