Вълчев: Учениците от 5 до 12 клас ще продължат онлайн обучението си поне още една седмица след НГ 17.12 | 11:00

Всичко ще бъде преценено на момента спрямо данните на новазаразените

От iNews.bg

Учениците от 5 до 12 клас ще продължат онлайн обучението си поне още една седмица след Нова година, като на момента ще се преценяват данните и ще се вземе решение дали те да се върнат в класните стаи по-рано от 31 декември. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на онлайн брифинг.

Той се обоснова и относно връщането по-рано на учениците от 1 до 4 клас и децата в детските градини.

"Решението се базира на диференциран подход към различните групи деца. Факт е, че децата в по-ниска възраст в по-малка степен са преносители на заразата и по-малко допринасят за усложняване на епидемиологичната обстановка. При тях е и по-малка ефективността от електронно обучение. Там прякото педагогическо взаимодействие е най-важно. Не всички родители са ангажирани с образованието на децата си, факт в че имаме и неграмотни родители", заяви министърът.

Той увери, че това ще се случи при спазване на всички мерки.

"Родителите имат възможност, ако решат да задържат децата си вкъщи. В момента имаме над 1000 такива заявления, това е начинът да направим изключение от принципа на задължителност. Ако родителите искат да задържат децата си вкъщи, могат да го направят", каза още той.

Министърът изрази увереност, че през пролетта ситуацията ще бъде по-добра и всичко това ще се навакса.

Водещи

Най-четени