Външно: Русия не уважава България, не ѝ дължим обяснения 08.10 | 16:15

Добрите отношения с братушките май бяха дотук, назрява дипломатически скандал

От Филипа Тодева

Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив. България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави. Това се казва в изявление на служебния министър на външните работи Даниел Митов.

Българският първи дипломати намира за крайно недостойни и квалификациите, отправени от Рогозин към българския министър на отбраната. По рано днес вицепремиерът на Русия написа в Twitter: "Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки да предаде Русия".

Поводът бе решението на служебното правителство България да се откаже от руските бойни самолети до 2020 година.

"Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава.

Що се отнася до имплицитните обвинения в нелоялност, то бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си.

Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие", смята външният министър Митов.

Вчера служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов даде заявка, че планираните промени по превъоръжаването ще се правят само с ЕС и НАТО. Експертите коментират обаче, че с наличните пари за отбрана могат да се закупят само употребявани американски самолети F-16.

Водещи

Най-четени