Външно министерство призова българите да напуснат Йемен 03.06 | 19:30

Насилието в Йемен рязко нараства

От Андриян Георгиев

Министерството на външните работи (МВнР) призова българските граждани, пребиваващи понастоящем в Йемен, да напуснат незабавно поради рязкото нарастване на насилието в Йемен, съобщават от пресслужбата на министерството.

От МВнР посочват, че са обезпокоени, че хаосът и безвластието в Йемен се засилват с всички произтичащи от това негативни последици. В прессъобщението се призовава към незабавно прекратяване на насилието и установяване на политически диалог.

От Външното министерство заявяват, че били особено разочаровани, че въпреки интензивните посреднически усилия на арабските държави от Залива, йеменският президент е отказал да подпише тъй важното за Йемен споразумение за мирен преход и така предизвика остра въоръжена конфронтация в страната.

"Предвид крайното влошаване на хуманитарната обстановка настойчиво призоваваме пребиващите на територията на Йемен български граждани спешно да напуснат страната", се казва в съобщението на МВнР. 

iNews припомня, че от МВнР призоваха българските граждани да напуснат Йемен още през феврури, когато размириците в страната бяха в началната си фаза. Тогава почти никой от българските граждани не послуша съвета на Външното министерство.

В последната седмица събитията в Йемен ескалираха лавинообразно, като днес няколко високопоставени овластени лица, включително и президента Али Абдула Салех, бяха ранени.        

Водещи

Най-четени