ЕС евакуира гражданите си от Йемен 04.06 | 11:01

Българските и европейските власти са обезпокоени от нарастващото насилие в страната

От Елена Коцева

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън е задействала механизма за гражданска защита, за да може онези, които искат да напуснат Йемен, да бъдат подпомогнати.

iNews припомня, че вчера вечерта от българското външно министерство призоваха всички български граждани, които се намират в Йемен да напуснат възможно най-бързо страната и да се приберат в родината си.

Българските, както и европейските власти са обезпокоени от нарастващото насилие в страната, което приближава към ситуация на гражданска война.

По предварителна информация в столицата Сана и околностите й в момента се намират около 50 български граждани. При предишното покачване на напрежението в Йемен в родината си се прибраха едва няколко души.

От Съвета отбелязват, че задействането на механизма няма да повлияе на работата на представителството на ЕС в страната, както и на дипломатическите мисии на европейските държави там.

В изявлението си Аштън призовава за незабавно прекратяване на насилието и поемане на пътя към истинска промяна в условията на мир. Тя осъжда ситуацията, довела до толкова жертви и ранени в Йемен.

Водещи

Най-четени