ГЕРБ загубили по-малко от очакваното 18.03 | 09:36

Ситуацията наподобява политическа безизходица, според социолози

От Диана Цветкова

69% от българите смятат, че Бойко Борисов е подал оставка, за да избяга от отговорност, каза социологът от "Медиана” Кольо Колев пред bTV.

71% от българите смятат, че Борисов е подал оставка, за да спаси себе си и ГЕРБ от недоволството на народа, а 29 на сто – че го е направил, за да спаси страната. Според проучването на "Медиана", направено към месец март, ако изборите бяха сега за ГЕРБ биха гласували 21,3%, а за БСП – 20,4%.

Подобни са и данните на "Галъп" за разликата между двете политически сили. Според тяхно проучване, направено към февруари месец, ако вотът е днес ГЕРБ ще спечели 19,7% от гласовете, а БСП – 18,6 на сто.

Политологът Първан Симеонов изтъкна, че властта ще бъде горещ картоф, дори нежелана.

"ГЕРБ не загуби толкова, колкото се очакваше. Има търсене за нов Сидеров. Има много социален патос в исканията на протестите”, добави той.

По думите му сега ситуацията прилича на политическа безизходица, протестът е в отлив, а партиите са в положение, че не могат да управляват.

"Ако сега този протест се уталожи, при първата неравност утре ще се появи отново", прогнозира Първан Симеонов.

Според него на вота през май месец ще се сблъскат два подхода – единият е "дайте да обединим сили и да управляваме заедно”, а другият – "когато отговорността е обща, е ничия”.

"Героят в момента е този, който никога нищо не е бил”, заяви пък Кольо Колев, който изтъкна, че има хора, които ненавиждат всяка форма на елит.

Ако не се намери политически субект, който да канализира нещо цивилизовано, това може да избие в перманентна политическа криза с фашизоидни и националсоциалистически елементи, смятат специалистите.

Водещи

Най-четени