ГЕРБ и Кунева харчат милиони за референдума 07.02 | 07:52

Инициативният комитет за събирането на подписка разчита на партиите им

От Кремена Бедерева

Милиони левове от партийните си субсидии ще платят ГЕРБ и Движение "България на гражданите” за организирането на референдума за изборното законодателство, иницииран от президента Росен Плевнелиев.

Инициативният комитет за събирането на подписката разчита на партиите на Бойко Борисов и Меглена Кунева, тъй като единствено те от опозиционните сили разполагат с партийна субсидия. 

"Започваме поредица от разговори с ГЕРБ и Реформаторския блок”, заяви председателят на инициативния комитет проф. Георги Близнашки. По думите му амбицията на комитета е необходимите по закон 500 хил. подписа да бъдат събрани за месец. 

"Ако пожелаят, да подпомогнем техния щаб или това, което правят, с финанси, технически възможности. Поел съм ангажимент, че партията ще направи всичко възможно да събере поне 500 000 гласа”, обясни след среща с инициативния комитет лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Технически невъзможно е подписите да бъдат събрани за толкова кратко време”, заяви за в. "Репортер" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. 

"Нужни са поне 2000 пункта в страната, с поне 3-4 души на ден. Дори и да са доброволци, разходите им за храна и чайове ще са 5-6 лв. дневно”, обясни Каракачанов. Сметката показва, че ще са необходими над 1 млн. лв. за тези разходи. 

"Този инициативен комитет прилича повече на приятелски кръг, трудно би събрал и 50 000 подписа без партийна подкрепа”, заяви за вестника Борислав Цеков от Института за модерна политика. По думите му, дори с помощта на ГЕРБ, е невъзможно да бъдат събрани 500 000 подписа за месец, ако не бъдат фалшифицирани.

Водещи

Най-четени