ГЕРБ се откъсна с една обиколка напред, голямата изненада ще е второто място на парламентарните избори 10.05 | 12:00

Сякаш никой не разбра, че изборите у нас започнаха

От iNews.bg

Сякаш никой не разбра, че изборите у нас започнаха. Гръм и трясък имаше - но от небето, и то върху половин България. Библейски потоп удари Плевен и Видин, градушка помете Пловдивско. Докато народът трескаво търсеше новини кога сърдитото време си отива, партиите плахо обявяваха старта на предизборните си кампании.

Мачът е свирен, обявиха социолозите, още докато централите редяха листи. ГЕРБ води с 8-10 процента на "Продължаваме промяната - Демократична България", прогнозираха последователно "Тренд", "Екзакта Рисърч Груп" и "Алфа Рисърч". 

Истинската битка е за второто място, където с равен резултат в момента, в рамките на статистическата грешка, са ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане". Всичко ще се реши в кампанията, категорични са агенциите. Това прави битките по места изключително важни. В тях ГЕРБ, които обявиха, че повече в сглобки не участват, играят на сигурно - със стари, изпечени кадри. ДПС залагат на експертизата и опита, съчетани с новото начало. Единствени обявиха предизборна програма и вече работят в регионите.

"Възраждане" са смело напред с новото си острие Петър Волгин, ИТН залагат на шанса, даден им от съдбата - ¹ 1. БСП са ангажирани в конкуренцията със "Солидарна България" на Ваня Григорова и Мая Манолова, Синя България точат шпаги за дуела с ДБ. 

10 партийни войни се очертават на старта на кампанията за парламентарните и европейските избори на 9 юни. 

1. Политически кеч в София

За първи път от поредица избори у нас най-ожесточената битка ще е в столицата. Лидерският 25 МИР се превръща в арена за политически кеч. Там един срещу друг излизат шефовете на партии Бойко Борисов (ГЕРБ), Костадин Костадинов ("Възраждане"), Слави Трифонов (ИТН), Корнелия Нинова (БСП). В челен сблъсък с тях влизат рапърът Ицо Хазарта (ПП-ДБ) и Ваня Григорова ("Солидарна България"). Съспенс и колорит на изборния тепих внасят още двама началници на политически проекти - бившият главен прокурор Иван Гешев и бизнесмена Васил Божков.

Голямата изненада обаче се чака от зам.-председателя на ДПС Станислав Анастасов. На него Движението разчита за първи път от много години да вземе мандат от столицата за партията. 

2. Лидерска битка в Благоевград

Сериозна лидерска надпревара се очертава в Благоевград. Там ГЕРБ-СДС традиционно издигат за водач бившия председател на парламента Росен Желязков. Този път той е натоварен с двойна отговорност, защото е и водач на евролистата на Борисовата партия. По традиция лидерът на ДПС Делян Пеевски се състезава от Благоевград, като от избори на избори повишава резултатите на Движението. На местните избори в благоевграско ДПС стана първа сила. 

Срещу Желязков и Пеевски БСП издига лидера си Корнелия Нинова, а "Продължаваме Промяната - Демократична България" - бившия регионален министър в кабинета "Денков" - Андрей Цеков, чиито шансове се оценяват като скромни. За "Възраждане" ще играе острието на партията в региона Цвета Рангелова, а за ИТН - шефът на парламентарната група на партията Тошко Йорданов.

3. Знаково гласуване в Кърджали

Безспорно, най-интересна ще е битката в Кърджали, където за първи път знаково листата на ДПС води Делян Пеевски като лидер на партията. Самата листа е обновена и прецизно подредена. Подгласник е дългогодишният депутат от областта Байрам Байрам. На трето място е новото лице на ДПС - Айтен Сабри, секретар на общинската администрация в града. След нея са досегашните депутати Павлин Кръстев и Елван Гюркаш. В опит да си върне мандата от областта ГЕРБ също знаково вдига основното си острие в Кърджали - Цвета Караянчева. Тя е водач и на листата в Пловдив-област, което този път й гарантира място в новия парламент. Изненадата в Кърджали дойде от ПП-ДБ. Коалицията отсвири досегашния водач ген. Атанас Атанасов, който за първи път няма да е начело на нито една листа. ПП-ДБ се спряха общинския съветник и бизнесмен Радослав Милев. "Възраждане" залагат на Георги Георгиев, който беше и миналогодишният водач, БСП - на бившия министър на туризма Христо Проданов, а "Има такъв народ" - на депутата Цветан Предов.

4. Сълзи за "Промяната" в най-големия район

Сълзи за "Промяната" се чакат в най-големия избирателен район в страната - 23 МИР в София. Той излъчва 19 депутатите в парламента. Очаквано, ПП-ДБ отново играе в него с Кирил Петков. Сега обаче освен заради скандала с фалшифицираните подписи на хората от сдружение "Корал", Петков се очаква да понесе удари от още две страни. Начело на листата на ГЕРБ-СДС вече няма да е лидерът на СДС Румен Христов. Той отива водач в Монтана. Мястото му заема новото острие на ГЕРБ, бившият шеф на столичните общинари Георги Георгиев, който не прощава нито една издънка на "Промяната" и със сигурност ще вкара в кампанията новите транспортни хрумки на ПП, които предизвикаха бунтове в центъра на София. Нещо повече - срещу Петков се изправя Мая Манолова ("Солидарна България"), която вече поиска ревизия на пепейците в управлението. 

ДПС и "Възраждане" също залагат на нови хора. Движението издига Тимур Халилов от младежкото ДПС, а "Възраждане" - зам.-председателя на партията Цончо Ганев. В БСП по традиция листата ще води Христо Проданов, а в "Има такъв народ" - Павела Митова.

5. Епичен челен сблъсък в Пловдив

Епичен челен сблъсък ГЕРБ - "Промяната" се чака в Пловдив, където един срещу друг се изправят Бойко Борисов и Асен Василев, който ще замени досегашния водач на ПП-ДБ Никола Минчев. Бившият председател на НС се отказа от надпреварата на 50-ото НС, защото е водач на евролистата на ПП-ДБ.

ДПС, "Възраждане" и БСП залагат на традиционните си водачи в региона - Танер Али, Ангел Георгиев и Иван Петков, който е местният лидер на БСП. Тук изненада прави "Има такъв народ". Листата на ИТН ще води Станислав Балабанов, вместо Гроздан Караджов.

6. Три изненади във Видин

Три изненади във Видин поднасят изборите на 9 юни. ДПС, "Възраждане" и БСП издигат нови лица. Движението за права и свободи заложи на Иво Цанев - бивш народен представител от СДС с много силни позиции в региона. Настоящият депутат от "Възраждане" Вера Александрова сменя Филип Попов. БСП, която на последните избори не взе мандат от Видин, реши да прати едно от най-силните си лица в дунавския град - Румен Гечев. Заместник-председателят на 49-ото Народно събрание Росица Кирова отново е водачът на ГЕРБ-СДС във Видин. Тя беше част и от партията на Слави Трифонов, но я напусна. Кадърът на ДБ Любен Иванов, подобно и на миналите парламентарни избори, е начело на листата на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". 

7. Трудна надпревара във Варна

Трудна ще е надпреварата във Варна, защото там всеки от водачите на основните политически сили е в свои води. ГЕРБ вдига един от заместниците на Бойко Борисов - Даниел Митов. Той традиционно ще се бори с Даниер Лолер ("Продължаваме Промяната" - "Демократична България"). Очаквано, ДПС издигна във Варна отново зам.-председателя на 49-ото НС Филиз Хюсменова. На свой терен ще се състезава лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. БСП отново заложи на Борислав Гуцанов, а "Има такъв народ" атакува с Тошко Йорданов.

8. ДПС с удар в Пазарджик 

Удар в Пазарджик прави ДПС. Лидерът Делян Пеевски няма да е водач на листата на Движението. Първото място в нея заема зам.-председателят на Групата "Обнови Европа" в Европарламента Искра Михайлова. Тя ще води и листата в Перник. Първото място в списъка на ГЕРБ-СДС в Пазарджик отново е за Екатерина Захариева. "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" пак залагат на Ивайло Шотев. В надпреварата за 8-те депутатски места от района влизат, както на миналите избори, Стоян Таслаков от "Възраждане" и Драгомир Стойнев от БСП. Андрей Чорбанов е водачът на "Има такъв народ".

9. Обрат в Кюстендил

Особено интересна се очертава надпреварата в Кюстендил. Защото в нея влиза едно от новите лица на ДПС - областният председател Николай Златарски. Прогнозите са, че той ще успее да осигури мандат за Движението. Асо от ръкава извади и БСП. Хората на Нинова заложиха на Николай Каварджиклиев, бивш шеф на Фонд "Земеделие". В надпреварата влизат бившият министър на вътрешните работи в правителство на Бойко Борисов Христо Терзийски, който отново е водач на листата на ГЕРБ-СДС и Георги Стамов, първи в списъка на ПП-ДБ. "Възраждане" пак дава водачеството на Димчо Димчев, а "Има такъв народ" - на Снежанка Траянска.

10. Двама се карат - трети печели в Ловеч

Двама се карат - трети печели. Има всички шансове това да се случи в Ловеч. Там традиционно шпаги ще кръстосат бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков от ГЕРБ-СДС и Искрен Арабаджиев от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". Но в Ловеч ДПС извади силен коз. Водач на листата е единственият български евродепутат, член на Земеделската комисия в ЕП Атидже Вели. В Движението разчитат, че експертизата й и работата й за земеделските стопани ще осигури мандат за ДПС в региона. "Възраждане" също заложи на ново лице. Ивелин Първанов ще е водач на мястото на Николай Дренчев, който се отцепи от партията и играе самостоятелно на вота. Начело на листата на БСП отново е Ирена Анастасова. "Има такъв народ" атакува с Филип Станев.

Водещи

Най-четени