Газовите бутилки във взривения ресторант били повече от позволеното 19.08 | 10:44

Те са били съхранявани, без да се спазват изискванията за безопасност

От Христина Рафаилова

В помещението в китайския ресторант срещу Руската църква, където избухна взривът снощи, е имало прекалено много газови бутилки. Това стана ясно от думите на архитект Влади Калинов след приключването на втория оглед на мястото на експлозията.  

Той добави, че има правила за безопасност, които определят точно колко контейнери може да има в едно помещение и как да се съхраняват те. Също така има изисквания за броя на котлоните. 

Калинов потвърди версията, че изтичане на газ е причината за инцидента. За експлозията спомогнал и фактът, че газовите бутилки са държани в непроветриво помещение.  

Според намерените до момента документи собственик на ресторанта е китайски гражданин. 

Архитектът обясни, че няма опасност от къси съединения и взрив. Той уточни, че електричеството на съседните сгради е възстановено, като предстои да се изолира и пострадалото от взрива здание. Калинов отрече да са нанесени щети на съседните сгради. От първоначалния оглед на театър "Българска армия" няма данни там да има повреди, уточнява агенция "Фокус".

Той обясни, че тепърва ще се търсят конструктивните планове на сградата, в която беше експлозията, за да се вземе решение как да се отстрани пострадалата част от нея. Архитектът добави, че вътре в постройката трябва да се изреже част от нея. 

На мястото на огледа пристигна и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Градоначалникът е разговаряла с екипите на полицията, които са в района на експлозията. Тя е настояла да се приключи първо с огледа, за да може да бъде възстановено движението по бул. "Цар Освободител".

Със заповед на кмета експерти от районната администрация ще направят огледи на щетите на офисите и жилищата в сградата. Експерти от Дирекция "Контрол по строителството" към Столичната община и УАСГ ще направят експертиза на постройката с предписания за извършване на конкретните дейности.  

Водещи

Най-четени