Галъп: Ако изборите бяха днес, БСП и ГЕРБ вкарват в ЕП равен брой евродепутати 20.05 | 11:09

Засега трета сила е „България без цензура“

От iNews.bg

БСП и ГЕРБ ще вкарат равен брой евродепутати в ЕП, ако изборите бяха днес. Това показват данните от редовното представително за пълнолетното население на страната проучване на общественото мнение на "Галъп интернешънъл", известно като "Политически и икономически индекс", направено 10 дни преди изборите. Двете партии събират 18,3% доверие.

Трета сила е "България без цензура" със 7,2%. Следва ДПС със 7,1% доверие.

Данните отразяват обявените от респондентите нагласи и не могат да се четат като прогноза за изборен резултат. "Галъп интернешънъл" ще направи своя отделна прогноза, посочват от агенцията.

Проучването е проведено между 8 и 15 май чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1011 пълнолетни българи. Изследването е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".

Практическото равенство на силите между БСП и ГЕРБ се запазва. "България без цензура" изглежда сигурен участник в Европарламента, но трябва да се отбележи, че става дума за декларативни нагласи и точната прогноза е трудна.

ДПС остава с най-стабилни изгледи за третото място - като се вземат предвид онези, за които със сигурност може да се твърди, че ще гласуват.

Сред останалите партии най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент запазват "Реформаторският блок" и АБВ. Не се отбелязва динамика при "Атака", като партията на Волен Сидеров и НФСБ ще трябва да покажат значителна мобилизация, ако искат да прескочат бариерата.

44% от запитаните заявяват, че със сигурност ще гласуват. Това е и приблизителната горна граница на възможната активност. Една пета обявяват, че ще се възползват от възможността за преференциално гласуване.

Водещи

Най-четени