Георги Марков: Историята се пренаписва и се поставя под съмнение 08.09 | 18:01

Академиците бесни заради учебниците, срещат се с Коларова

От iNews.bg

Сега ни казват, че трябва да бъдем толерантни и че не бива да съобщим на децата, че Левски е бил арестуван от заптиетата и затова в учебника за трети клас пише, че Апостола е арестуван от полиция. Това коментира историкът акад. Георги Марков по повод скандала с учебниците по история, в които информацията личността и приносът на Цар Симеон е меко казано объркваща и непълна, а за ареста на Апостола пише, че е извършен от полицията.

Акад. Марков добави, че у нас 25 години учебниците са различни, историята се пренаписва, оценките за героите се различават във всеки учебник.

"По този начин децата се питат: "Това историята, наука ли е?" и така се поставя под съмнение ползата от нея", коментира акад. Марков, цитиран от БТА. Той отбеляза, че написването на учебниците е възложено от Министерството на образованието и науката, и припомни, че има изисквания за съдържанието им.

Според директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров трябва да има един учебник по история, съдържанието в него да се определя от сериозни специалисти, а не да се подготвя от "млади момчета и момичета, които може би са много умни, но следват опорните точни, зададени им фондации".

"Учениците от първи до четвърти клас учат по предмета "Човекът и обществото", а изучаването на предмета "История и цивилизация" започва от пети клас. Трябва група от изтъкнати български историци от различни университети, институти и музеи да седнат и да прегледат учебното съдържание по история, "за да не се получават глупости от типа, че при управлението на цар Симеон Велики има много войни, но няма никакви особени последствия за развитието на България", заяви проф. Димитров.

Според проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет трябва да се върне предметът "родинознание", защото това е най-подходящият термин за учениците в трети клас за въвеждането им в националната история. Павлов каза, че е участвал в написването на учебници по история за пети и осми клас и заяви, че "няма какво да се европеизира в нашето образование, защото то е достатъчно европейско".

Водещи

Най-четени