Георги Първанов: Борисов надмина Волен Сидеров в изразните средства 20.01 | 10:55

Той все още смята, че президентската република би била рискова за България

От Филипа Тодева

"Когато преди 2-3 години, дори и с елемент на закачка, казах, че ГЕРБ се "атакизира" - тогава ми се разсърдиха много. Трябва да призная, че ГЕРБ и особено премиерът, надмина в изразните средства в много отношения самия Волен Сидеров" . С тези думи държавният глава Георги Първанов коментира пред НоваТВ изявленията на министър-председателя Бойко Борисов по повод убийството на Мирослава Николова от Перник.

Според Първанов, по-лошото е, че това не е изтървана реплика, а елемент от поведението на премиера, неговата стратегия. В този смисъл той разкритикува Бойко Борисов, че е прескочил допустимата граница.

Според държавния глава подобно поведение е вредна тенденция, опасна за политиката. "Не смея да си мисля какво ще се случи, ако всеки започне да говори така", допълни той.

Президентът очаква "разтъкаването" около АЕЦ "Белене" да продължи. "А бих искал този проект най-после да започне ускорено да се развива", споделя той.

По негово мнение премиерът и Министерският съвет трябва да потърсят онези гаранции, които засилват българския интерес и осигуряват повече независимост, но от друга страна забавянето на темповете води до това готовите реактори да бъдат продадени на друг, Турция и Румъния да реализират проектите си, а балканският пазар, който е нашата перспектива, да бъде зает.

Така според Първанов АЕЦ "Белене" ще се обезмисли и ще се наложи да внасяме ток.

След два мандата начело на президентската институция Георги Първанов продължава да смята, че идеята за президентска република, която е работеща на много други места, би била рискова за България. Причината за неговите опасения - "не се знае в чии ръце може да попадне тази институция".

Неговата идея за правомощията е президентът да има правото да се обръща към народа по определени въпроси с някакво искане или позиция. И, както самият Първанов каза в заключение, когато позицията му не получи подкрепа, морално би било той да се оттегли.

Водещи

Най-четени