Германският посланик ни напътства да приемем закони за свободата на печата 08.10 | 10:50

"Аз съм оптимист", заявява Хьопфнер пред "Дойче веле"

От Кремена Бедерева

"От 1 януари 2014 година за гражданите на България и Румъния отпадат все още валидните ограничения за достъп до германския трудов пазар. Но не вярвам, че броят на хората, пристигащи от България и Румъния, значително ще се увеличи. През 2012 година близо 175 000 българи и румънци са се преселили в Германия."

Това заявява германският посланик в София Матиас Хьопфнер в интервю за "Дойче веле".

"Пълноправното членство на България в Шенгенската система зависи от редица предпоставки. На първо място, разбира се, от изискването външната граница на Шенген да бъде максимално сигурна. Нашите експерти установиха, че тези предпоставки вече са изпълнени.

Сега е важно в областта на правосъдието и вътрешните работи да се достигне онова равнище, което отговаря на обичайните стандарти в ЕС и на критериите за членство в ЕС. За съжаление досегашните доклади на Еврокомисията относно борбата срещу престъпността и корупцията все още не са такива, че да изглежда реалистично необходимото единодушно одобрение за пълноправно членство в Шенген", заявява посланикът. 

По думите му той застава изцяло зад писмото, което бе подписано от него и френския посланик. "Сърцевината на нашата обща статия се свежда до твърдението, че решението да членуваш в ЕС е всъщност избор на модел, в който олигархичните структури нямат място. Ние с моя френски колега обърнахме внимание и на още нещо: колко е важно медийното многообразие и независимост. Ние призовахме за ориентация към европейските ценности, за свобода на демонстрациите, за добро управление и свобода на печата. Това е желание на целия ЕС.

Хьопфнер за пореден път коментира медиите у нас. В интервюто пред "Дойче веле" германският посланик съветва българската държава да приеме закони, които да гарантират свободата на печата и равните стартови условия за всички медии и в същото време възпират злоупотребите. Органите, които се грижат за защита на конкуренцията, също трябва внимателно да наблюдават медийния сектор. Ние в Германия имаме добър опит с комисията, която следи за медийната концентрация.

Много важно e да се засили самоорганизацията на българските журналисти, важно е те да се споразумеят за ясни стандарти за качество и сами да контролират тяхното спазване, продължава с напътствиета Хьопфнер.

"Аз съм оптимист. Протестите през последните седмици ясно показаха, че все по-голяма част от хората в България искат независими и плуралистични медии, за да могат да си съставят по-добра картина за политическите процеси в своята страна", заключава германският посланик. 

Медиите у нас и медийната свобода бе тема на коментар от посланика и на конференцията "Свобода и многообразие на медиите. Къде е България?", която се проведе преди седмица в София. Форумът бе организиран от движение "ПанЕвропа - България" и фондация "Конрад Аденауер".

Провокирани от тези му изказвания, iNews потърси германския посланик в София Матиас Хьопфнер за интервю, в което да отговори на всички въпроси, които вълнуват българската общественост.

Като например, за "собствеността в медийните компании, която е в ръцете на няколко души", както заяви посланикът - и дали има предвид Иво Прокопиев като собственик на най-голямата и влиятелна икономическа медийна група – "Капитал" (според оценката на Фондация "Америка за България") или има предвид и други лица като собственици на медии.

Очаквайте от посланик Матиас Хьопфнер да посочи тези имена в интервюто, което ще публикуваме, веднага щом получим отговорите от него.

Водещи

Най-четени