Геройка, Милионка, Сребър или Търпелин – новите тенденции в имената 22.01 | 11:26

Вижте най-нетрадиционните названия

От Цанка Донкова

Изборът на име за дете е едно от най-важните задължения за родителите. Но в днешно време се избират все по-нетрадиционни названия.

Рай, Иоана, Дивна, Лимона, Бужемаа, Хира, Суя, Нурбанур, Рабийе са сред нетипичните имена дадени в Община Пазарджик, заяви Желязка Дянкова, експерт в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване".

Що се отнася до нестандартните имена, избрани от родители в страната се открояват мъжките Сребър, Лиле, Търпелин, Крушо, Молчо, Баю, Хитко и Русомир. За момиченцата пък са избрани Долина, Ягодина, Ябълка, Трияда, Колина, Геройка, Мола, Милионка, Лодка, Медиана, Готиера, Хубавинка, Принцеса, Царина, Графиня, Роздиянка и Кукона, допълва агенция "Фокус".

Тенденция за липсата на окончание за женски род в собствените, бащините и фамилните имена се наблюдава при названията на деца, родени в чужбина. Например имената Алекс, Никол се срещат, както в мъжки, така и в женски род.

В съставените актове за раждане от чужбина все още се срещат и многосъставните имена (две или три собствени имена) като Кевин Ноа, Ерик Томазо, София-Мари, Инеса Грейс, Евелин-Анемоне, Нора Лия, Амира Лана, Киара Ели Лора и др.

Развитие се наблюдава и при малцинствените групи. Голяма част от тях се насочват към чисто българските имена, почти не се срещат умалителни имена, например вместо Данчо се среща Йордан.

При турско-арабски имена все по-популярни са Фуркан, Юмер и Кязим за момчетата, а за момичетата Мелек, Инджи, Зейр и Тюркян.

"Общият брой на съобщенията за раждане за град Пазарджик за 2013 година е 1664 като броят на новородените момчета е по-голям в сравнение с броя на новородените момичета. В кметствата на Община Пазарджик за 2013 година са родени 2 деца”, посочи Дянкова.

Ако родителите се разколебаят обаче името на новороденото може да се промени след постановено съдебно решение. Друг вариант е след извършване на припознаване по желание на родителите.

Водещи

Най-четени