Главният прокурор  иска временно отстраняване на окръжния прокурор на Плевен 29.04 | 11:34

Искането за отстраняване е направено във връзка с повдигнато обвинение обвинителя

От iNews.bg

На 27 април 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на административния ръководител на Окръжната прокуратура в Плевен Иво Веселинов Радев. Това се посочва в съобщение на Прокуратурата.

Искането за отстраняване е направено във връзка с повдигнато обвинение на окръжния прокурор на Плевен за склоняване на прокурора Снежана Георгиева да наруши свое служебно задължение, във връзка с правораздаването.

Иво Радев е обвинен затова, че в периода 13-17 юни 2014 г. в Съдебната палата в Плевен е склонявал прокурор Снежана Георгиева да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение. На 5 юни м.г. прокурор Георгиева изготвила и внесла в Окръжния съд в Плевен предложение за групиране на наложени наказания "лишаване от свобода" на многократно осъждания Ивайло Ячков. 

Георгиева е направила искане до съда най-тежкото общо наказание на рецидивиста да бъде увеличено с една втора, каквато възможност е предвидена в Наказателния кодекс. 

Шефът й - Иво Радев, обаче я склонявал да промени вътрешното си убеждение и да не поддържа в съда искането си за увеличаване на наказанието на Ячков. 
Окръжният прокурор настоявал на рецидивиста да се наложи единствено определеното общо най-тежко наказание.

 

През юни м.г. Ивайло Ячков, съпругата му Юлияна Беркова и нейните сестра и родители бяха осъдени за трафик на хора и пране на пари. Ромската фамилия разполагала с огромен финансов ресурс, скъпи автомобили и злато, придобити от наемането на момичета за сексуални услуги в Германия. Ячков и роднините му жестоко експлоатирали момичетата, катоупражнявали дори физическо насилие. От едно момиче печелели на ден между 100 и 1000 евро.

Спрямо Иво Радев е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 3000 лева.

Той е прокурор в Плевен от 1998 г. През 2005 г. става шеф на Районната прокуратура в града. Избран е за втори мандат на поста през 2010 г. Година по-късно Иво Радев е назначен за окръжен прокурор. 

Предложението на главния прокурор е на основание чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт - " В случаите по чл. 132 от Конституцията на Република България, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем, Висшият съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство".

Водещи

Най-четени