Главният прокурор поиска имунитета на Волен Сидеров 08.01 | 13:00

Както и даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него

От Кремена Бедерева

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска НС да свали имунитета на Волен Сидеров, съобщиха от прокуратурата.

Главният прокурор внесе в 42-рото народно събрание искане за снемане на имунитета на народния представител Волен Сидеров и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него на основание чл. 70, ал. 1 от Конституцията.

На 6.01.2014 г. от Районна прокуратура (РП) – гр. Варна, е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице, съобщиха оттам.

След като вчера прокуратурата във Варна започна разследване след скандал в самолет за Варна, продължил на летището в града, са събрани доказателства за това, че Волен Сидеров е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу полицаи във Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред.

Волен Сидеров не е прекратил хулиганските си действия въпреки намесата на полицията. Както вчера стана ясно, Сидеров е причинил на полицая Костадин Колев лека телесна повреда, като го ударил с юмрук. "Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък.

По време на целия инцидент, който траял около половин час, поведението на народния представител Волен Сидеров било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност. Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите.

Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия", пише Сотир Цацаров в искането.

Лидерът на ПП "Атака” пристигна пред Съдебната палата малко преди 13 часа. Присъстващите на протеста скандират: "Волен”. Лидерът на "Атака” каза пред протестиращите, че се оказва натиск върху прокуратурата, че Сотир Цацаров да задържа истинските престъпници, защото той не е човекът, който е ограбил България”.

Някои от участниците в протеста носят черни шапки, на които е написано: "Волен Сидеров президент”, бяха раздадени книги "Планът на Волен Сидеров срещу колониалното робство” и списание: "Валери Симеонов - от търговец на скрап до медиен магнат”.

На протеста е изнесена аудиотехника с няколко колони и микрофон, и импровизирана сцена с микрофон, пускат се химна на партия "Атака” и различни песни в подкрепа на лидера на "Атака”. На протеста не присъства лидера на партията Волен Сидеров.

Полицейското присъствие в района остава засилено.

Същевременно се организира и демонстрация с настояване за сезиране на прокуратурата и искане за сваляне на депутатския имунитет на председателя на "Атака” Волен Сидеров, която се организира в социалните мрежи. В събитието "Имунизирай България срещу Волен Сидеров” са заявили участие повече от 1000 души, които ще се съберат в 13:00 часа пред Съдебната палата в София.

Водещи

Най-четени