Главното мюфтийство иска да отвори университет в София с пари от Анкара 11.02 | 17:50

Не виждам нищо лошо в това Турция да финансира ислямски училища у нас, заяви Ахмед Ахмедов

От iNews.bg

Главното мюфтийство планира да създаде мюсюлмански университет в София. Това съобщи в ефира на телевизия "Европа" главният секретар на Мюфтийството Ахмед Ахмедов.

По негови думи от 15 години имало такава идея, но и до днес не са получили разрешение. Мюсюлманският университет, подобно трите ислямски училища, у нас щял да се финансира от Анкара.

Ислямски училища в момента има в Шумен, Разград и Момчилград. В тях се изучават шест специализирани предмета по ислям, а образованието се финансира от Турция. От Главното мюфтийство увериха, че не става въпрос за изучаване на радикален ислям, а финансирането от Анкара е прозрачно и уредено с междуправителствена спогодба от 1999-а година.

От Турция на годишно се отпускат около 1 милион лева за образование в тези учебни заведения. Децата в трите ислямски училища пък са на пълен пансион и обучението им е абсолютно безплатно.

"Не виждам нищо лошо в това Турция да финансира ислямски училища у нас. Това е една братска помощ, която позволява при едни регламентирани условия да се подкрепи образованието на нашите деца", заяви Ахмед Ахмедов и пред Нова тв.

Думите му са по повод обвиненията, че Турция опитва да увеличи влиянието си върху България.

 

"Много е важно да вярваме на българските служби за сигурност. Щом Румяна Бъчварова заявява, че в страната не се допускат мигранти с по-съмнително поведение, това означава, че има контрол", отклони темата главният секретар на Мюфтийството. 

Водещи

Най-четени