Гласуват вот на недоверие към правителството 17.06 | 07:40

Мотивите за вота са провал в антикризисната политика

От Кремена Бедерева

Парламентът ще гласува вот на недоверие към правителството на премиера Бойко Борисов за провала в антикризисната му политика и тежките последици за хората.

Внесеният от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС вот на недоверие ще бъде гласуван след 12.40 часа днес, след като вчера дебати така и не се състояха, тъй като две парламентарни групи напуснаха НС.

Вчерашният 16-юни бе обявен за ден на траур от правителството в памет на загиналите при тежката катастрофа на АМ "Тракия".

В Правилника за организацията и дейността на Народното събрание се посочва, че гласуването по вота може да започне най-рано 24 часа след приключване на разискванията по него.

Мотивите за вота са провал в антикризисната политика. Вотът на недоверие е внесен от Парламентарните групи на Коалиция за България и Движението за права и свободи и е подкрепен от подписите на 68 депутати. Двете партии имат общо 75 депутати.

Вотът на недоверие би бил успешен, ако "против" правителството гласуват над 50% от присъстващите депутати.

След прочитането на мотивите за вота, за което са предоставени 10 минути, всяка политическа сила има възможност да изрази позицията си. Времето за изказвания се разпределя според броя на депутатите на различните партии.

Министрите имат право да вземат думата неограничен брой пъти и да отговарят на опозицията в рамките на неограничено време.

Вчера дебатите продължиха рекордно кратко – около 3 часа, след като депутатите от ПГ на "Атака” и Синята коалиция напуснаха пленарна зала.

За да бъде отхвърлен вотът на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов, 50 % + 1 от депутатите трябва да гласуват "против”. Това са 121 депутати. Парламентарната група на ГЕРБ се състои от 117 народни представители.

Водещи

Най-четени