Глоба до 50 бона за търговските вериги, които не продават български стоки 14.04 | 20:34

Ще бъдат предлагани мляко и млечни продукти, произведени изцяло от българско сурово мляко

От iNews.bg

Глоби до 50 хил. лв. могат да получат търговските вериги, ако не продават български стоки. Това гласят изменения в извънредния закон, записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за търговския регистър, който парламентът прие на второ четене по време на извънредното заседание днес.

При неспазване на постановлението на правителството, с което се задължават веригите да продават българска стока на местни производители, санкцията при първо нарушение ще е в размер от 5 до 25 хил.лв., а при повторно - от 30 до 50 хил. лв.

Местата за продажба трябва да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство.

Ще бъдат предлагани мляко и млечни продукти, произведени изцяло от българско сурово мляко, риба и рибни продукти, прясно месо и яйца, пчелен мед, както и пресни сезонни плодове и зеленчуци. Глобите за потворно наказание ще се прилагат само ако обекта-нарушител е същият.

Поправката беше внесена от шефката на правната комисия в парламента Анна Александрова. По този начин, ако даден филиал на фирма наруши закона, това няма да означава, че, ако друг също го наруши, ще плаща санцкията за повторно нарушение.

По време на дебатите от ВМРО предложиха глобите за нарушения да се увеличат съответно от 30 до 50 хил. лв., а при повторно нарушение - от 60 до 100 хил.лв. , както и таван на надценките на български храни до 25%, но предложенията не бяха приети. Идеята на опозицията за квоти на българските храни също не беше подкрепена.

Предложенито на лидерът на БСП Корнелия Нинова пък гласеше да стане закон предложеното от премиера - правителството да изкупува непродадената продукция, в резултат на затварянето на тържищата и тя да се раздава на социално слабите. Тя определи мярката като добра, но по нейните думи решавала проблема на парче.

"Не виждам това предложение от името на управляващите в текста на закона. Затова го правя, колкото и да е парадоксално, че правя предложение от името на Бойко Борисов", уточни Нинова. Нинова призова да се помисли и върху това, че българската земеделска продукция е неконкуренто способна, защото получава по-ниски субсидии от тези на европейските земеделски производители.

Водещи

Най-четени