Гневни граждани пребиха Добрев със снежни топки 10.02 | 12:23

Започна протестът пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

От Елена Кирилова

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев беше уцелен със снежни топки по време на протестите срещу високите цени за електроенергия и топлоенергия в София, съобщава агенция "Фокус”.

На протеста пред МИЕТ са се събрали повече от 500 души. Гражданите дадоха 10-минутен срок на министъра да излезе при тях, а след като той го направи, към него бяха изпратени няколко снежни топки.

Министърът пожела да разговаря с протестиращите, но в отговор получи единствено скандирания "Оставка” и нова снежна атака. След като не постигна никакво съгласие и дори диалог, Добрев се прибра отново в министерството.

Междувременно протестът продължава със скандирания "Мафия”. Протестиращите хвърлят снежни топки към сградата на министерството.

Пред журналисти Добрев заяви, че една от причините за високите сметки е забавеното отчитане от електроразпределителните дружества. По думите му МИЕТ прави всичко възможно за извършването на нужните проверки и да установи дали сметките, които гражданите са получили, са изчислени коректно. 

Малко преди да бъде атакуван министърът обясни, че е поканил на среща в министерството част от организаторите. Той е пожелал те да изложат исканията си, но не е получил ответен отговор. 

"Никога не съм бягал от диалог и тежки теми, но за съжаление подобен диалог не можа да се получи. Явно хората са много превъзбудени от всичко, което се случва”, коментира Добрев.
Според него до няколко дни ще бъде постигната нормална комуникация между страните. Министърът твърди, че е нужно да се прави разлика между сметките за топлоенергия и тези за електроенергия, защото първите се изчисляват на базата на прогнозни данни, докато вторите - според показаното от електромерите. 
Досегашните проверки са показали, че по време на коледните и новогодишните празници повечето инкасатори на електроразпределителните дружества са били отпуска и това е удължило периода на инкасиране на сметките. 

Най-четени