Говориш ли правилно, а знаеш ли дали? 22.06 | 08:15

Представят резултатите от изследване на езиковеди от Софийския университет

От Елена Коцева

Как е правилно: бяли и бели, голями и големи, вървяли и вървели.

И как е правилно да се пише, да се произнася. И дори и да не сте се зачудили, а да знаете правилния отговор, то интересното е, че със сигурност има българи, които са на обратното на вашето мнение.

Днес ще бъдат представени резултати от представително анкетно проучване за езиковите нагласи на българите и отклоненията от книжовните норми, които се наблюдават в устната комуникация.  В този проект са изследвани не толкова грешките, които се допускат в писменото и устното общуване, а най-вече данни за това дали тези грешки изобщо се осмислят като такива.

За това например, как е правилно: ходим или ходиме, говорим или говориме, пишем или пишеме. И има ли разлика между това да напишеш тези думи или да ги изговориш. И то правилно.

Анкетата е разработена от екип учени от Катедрата по български език на СУ "Св. Климент Охридски” в рамките на проекта "Модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език”, финансиран от МОМН.

Самата анкета е проведена от "ББСС Галъп интернешънъл” през април 2010 г., като са анкетирани 2018 души от цялата страна.

Научният колектив от СУ "Св. Климент Охридски” с ръководител доц. доктор Йовка Тишева си е поставил за цел да изследва речевата комуникация със средствата на устните форми на съвременния български език в различни сфери и комуникативни ситуации.

Интересното в проекта е, че езиковата практика е основния модел на емипиричен анализ, но не както досегашните практики от гледна точка на нормативните граматики, а да се направи представяне на реалното битие на езика ни като жива форма на общуване, като отворена и динамична система.

На този етап от работата по проекта са извършени мащабни теренни проучвания за събиране на данни и анкетни проучвания, наблюдават се и аудиозаписи.

Стартирало е и дългосрочно мониторингово изследване на езика на медиите.

Една от целите е да се направи анализ и оценка на тенденциите в устната реч с оглед на кодифицираните норми и на прагматичните принципи за успешно общуване.

Водещи

Най-четени