Готвят санкции за приемане на пратки без придружител в автобусите 29.07 | 14:46

Практиката е масова, но е незаконна, коментира транспортният министър

От Елена Кирилова

Ще има строги санкции по отношение на масовата практика да се приемат пратки без придружител по автобусите, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски пред БНР. По неговите думи това е незаконно и не е регламентирано като дейност никъде.

Ето защо не е редно да се прави от шофьорите на автобусите. Обмислят се промени, наредби и нормативни актове, чрез които да се въведе санкция за тази практика, допълни той.

Неговият коментар е по повод засилените мерки за сигурност след атентата на летище "Сарафово". Той уточни още, че ще бъдат направени подобрения в системите за видеонаблюдение по летищата, авто- и жп гарите.

На първо място предстои да бъде направен специален мониторинг на системите за видеонаблюдение в страната. На местата, на които такива не съществуват, ще бъдат изградени. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще съгласува параметрите и обхвата на видеонаблюдението с МВР.

Освен това ще бъдат фиксирани всички трасета за пасажери, за да се знаят входовете, изходите и периметърът, откъдето трябва да се преминава, заяви Московски.

По повод приватизацията на "БДЖ Товарни превози" Московски разкри, че очаква сделка да има до края на 2012 г.

"Съгласявам се да приемам критики върху себе си за това, че настоявах да има високи критерии при допускането на кандидат-купувач за предприятието, но считам, че така поне затваряме устата на всички, които твърдяха, че искаме да подарим компанията”, коментира той.

Наесен се очаква увеличение на цените на билетите в БДЖ, но според министъра то няма да бъде драстично. Пристигналите от Турция 30 нови вагона са оборудвани с всички модерни системи. През следващия един месец те ще бъдат в тестов режим.

Най-четени