Градският транспорт в София – един от най-скъпите в света 04.02 | 11:11

Приходите от билети са с десетки милиони левове по-малко от разходите

От Ралица Стоянова

Градският транспорт в София вози на една от най-високите тарифи в целия свят, но пътниците плащат един лев за билет. Разликата се поема от данъкоплатците, които дават твърде много за тази монополна услуга.

Автобусите, трамваите и тролеите се управляват от общо шест независими една от друга компании. Три частни фирми управляват общо 30 автобусни линии. Една общинска компания управлява останалите автобусни линии, още една общинска управлява трамваите и тролеите.

Приходите им не зависят нито от броя на продадените билети, нито от това дали пътниците пътуват гратис. Изключение прави само метрото, където отчетността е 100%. Останалите компании получават сигурни пари за всеки изминат километър от общината, без значение колко хора возят, а приходите от билети са с десетки милиони левове по-малко от разходите.

Двете частни автобусни фирми, които държат 30 линии в София, получават от общината между 2,70 и 3 лева за всеки изминат километър, без значение колко пътници возят.

Общинската фирма за автобуси в София обаче не работи на по-малка цена от частниците. "Столичен автотранспорт" взима по 2,85 лева на километър, а вози със стари и студени автобуси.

Въпреки приватизацията на линии и намаляване с около 50% на общинските автобуси, общинското дружество не е намалило персонала си с нито един човек. Общинските автобуси имат два пъти повече персонал на единица превозно средство от частниците, информира bTV.

За сравнение в Швеция километър струва между 54 и 65 евро цента – около 1,20 лева. В Прага, който е смятан за града с най-добър градски транспорт в централна и източна Европа, превозите са изцяло общински. Данъкоплатците обаче плащат добавена стойност на частни компании, а цената на билета е равностойна на 1,40 лева.

Водещи

Най-четени