Средно по 37 минути пътуват софиянци до работа 04.07 | 15:10

40% от жителите на столицата ползват градския транспорт

От Ралица Стоянова

Хората в София губят средно по 37 минути, за да стигнат до работа. Около 40% от софиянците ползват градския транспорт, съобщи по време на кръглата маса "По-бързо и удобно придвижване в София" архитект Димитър Димитров, като се позова на изследване.

Една от причините за ниския процент на ползващите градския транспорт е, че не желаят да се прекачват от едно превозно средство на друго. Именно заради това 80% от гражданите на столицата трябва да имат достъп до метро, допълни още Димитров. 

За да предпочетат гражданите градския транспорт пред колата си, общественият транспорт трябва да се модернизира и да се намали времето за път, коментира и депутатът Георги Свиленски.

В момента в столицата се движат 13 вида трамваи по два вида междурелсие. Всички превозни средства са около 30-годишни. Това прави тяхната поддръжка много скъпа. Транспортният план се прави според бюджета на общината, а не според нуждите на населението.

"Столичен автотранспорт" има около 20 млн. лева задължения само към "Лукойл". В същото време гратисчиите са 20-30% като няма ефективен начин за справяне с тях. Не е ясно и колко е реалната цена за пробег.

По време на кръглата маса беше представен план за развитието на транспорта в София. Той включва изграждане на подземни паркинги в центъра на града, премахване на паркиралите коли по тротоарите и в зелените площи, възможност за наемане на велосипеди в центъра, свързване на Южния парк, Борисовата градина и Ловния парк с велоалеи, пускане на експериментални хибридни автобуси и други.

Догодина се предвижда и въвеждането на тикет система в автобусите от градския транспорт.

Най-четени