Градушка, дъжд и студ са преживели изгубените момчета, докато са били в планината 20.05 | 18:58

"Аз увиснах на 90-градусов склон, добре че ме хванаха за ръката", разказва едно от тях

От Цанка Донкова

"Спахме на градушка, дъжд, студ и се крихме под дърветата". Това разказва едно от оцелелите момчета в Стара планина - Виктор Димитров в ефира на БНТ. Той и приятелите му Веселин Иванов и Христо Иванов се бяха изгубили в района под връх Ботев от събота (17 май). Момчетата прекараха в планината без провизии и екипировка.

Младежите разказват, че са се надявали да намерят пещера, в която да се подслонят, но не успели.

"Аз увиснах на 90-градусов склон, добре че ме хванаха за ръката", разказва Виктор. Приятелят му Веселин е най-пострадал. Момчето е прието в Казанлъшката болница с премазана и инфектирана дясна ръка.

Той е с майка си и чичо си Христо в спешния център в Казанлък, за да се погрижат за раните по ръката му. Чичо му разказва, че всички са много изнервени.

Той обясни, че момчетата тръгнали към Райското пръскало, но се изгубили. Затова тръгнали по поречието на Тъженската река и така стигнали в Тъжа. Там си купили от магазина вафли, кроасани и кола.

След като превържат Веселин, той и близките му ще се приберат във Велико Търново.

Момчетата са били открити от хора село Тъжа, отишли на пикник. На изгубилите се веднага им са им били предложени храна и вода. Веднага е бил подаден сигнал до спасителните екипи, които са търсили изгубените туристи. Тримата младежи са били свалени в селото с военния вертолет, който се включи в издирването им. 

В мащабната акция по спасяването им участваха около 100 планински спасители и доброволци, които в продължение на три дни издирваха момчетата.

 

Водещи

Най-четени