Граждани протестираха срещу жестокостта към животните 03.04 | 16:43

Любителите на кучета и котки искат затваряне на общинските приюти

От iNews.bg

Над 100 любители на кучетата и котките тръгнаха днес в шествие от НДК към парламента, където протестираха срещу нехуманното отношение към бездомните животни в общинските приюти.

Според протестиращите в приютите непрекъснато потъват огромен брой средства, а популацията на бездомни кучета и котки така и не намалява.

На протестното шествие под мотото "Аз съм с куче" много от гражданите бяха довели и домашните си любимци. Целта им е също така и да насочат общественото внимание към проблема с бездомните животни и да се спре насилието над животните.

Общинският съветник от Реформаторския блок Марта Георгиева подкрепи протеста и коментира, че изтичат непрекъснато безотчетни средства, а проблемът не се решава. Георгиева посочи, че досега протестите са били насочени предимно към общините, защото те извършват тази огромна злоупотреба, без да решават проблема с бездомните кучета. Народното събрание засега отказва да се намеси и да регламентират тези средства от общините, посочи Георгиева.

Част от протестиращите са внесли вече в Народното събрание и протестна декларация срещу текстовете, които са гласувани от Комисията по земеделие храни в парламента миналата седмица, с които на практика се обезсмисля Националната програма "Кастрирай и върни".

Според неправителствени организации именно тя е нужна, за да може да се преодолее проблемът с бездомните животни и да се намали популацията им. С оставането в сила на настоящето законодателство продължава изтичането на общински средства в приютите без да се постига добър резултат.

 

Друго искане на протестиращите е общинските приюти да са с вход свободен, за да може да са отворени за граждани непрекъснато.

Водещи

Най-четени