Граждани събират помощи за децата на отец Иван 11.10 | 13:27

188 души в приюта в Нови хан до средата на месеца ще останат без храна

От Елена Коцева

Отец Иван призова за помощ българите чрез ефира на националното радио, граждани започнаха да се самоорганизират в социалните мрежи, за да съберат и да транспортират, това, което са успели да отделят.

188 души в приюта на отец Иван в Нови хан до средата на месеца ще останат без храна. От известно се хранят само по веднъж дневно, а в приюта в момента се намират 100 деца.

Причината е, че са намалели приходите от дарители, а заради зимата се увеличават и обитателите на дома.

По думите на отец Иван в дома се нуждаят на практика от всичко и всякакви хранителни продукти – най-вече трайни, като брашно, олио, захар, консерви, тъй като не разполагат с много място в хладилници.

Заради кризата в последните месеци даренията на граждани и фирми са намали сериозно, но отец Иван обяснява, че традиционно по Коледа и новогодишните празници дарителите се увеличават. Затова и той помоли за помощ.

Една група приятели се самоорганизират и ще транспортират събраните хранителни продукти в неделя. Преди това имате възможност и вие да се включите, дори и да нямат възможност да пътувате до Нови хан и да оставите отделеното от вас между 13.00 ч. И 14.30 ч. на ъгъла на бул. "Мадрид" и ул. "Васил Друмев" в София.

Припомняме ви, за последно сериозен проблем имаше приютът в Нови хан през юни месец, когато заради неплатени сметки беше спрян токът. Тогава лично по разпореждане на премиера Борисов бяха отпуснати 8 хиляди лева за покриване на сметките.

В началото на годината обаче стана ясно, че самата сграда на приюта не е безопасна, тъй като не отговаря на техническите изисквания и изискванията за противопожарна безопасност.

За да не се върнат обаче отново на улицата тези близо 200 души, които са подслонени от отец Иван, беше решено поетапно да се намерят или построят нови сгради и хората, предимно майки с деца, да се изведат. За намирането на терени и организацията на "преместването" отговорност пое Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Беше организирана и дарителска кампания.

Водещи

Най-четени