Гражданите излизат с кандидат за премиер 06.03 | 10:44

Настояват президентът да назначи избраникът им незабавно

От Гергана Златкова

Граждански организации и инициативи, както и организатори на протестите от последните месеци настояват президентът Росен Плевнелиев да назначи техен избраник за премиер, съобщи Спас Колев от "Свободни, можещи и силни", цитиран от агенция "Фокус".

Гражданите настояват на поста министър-председател на служебното правителство да бъде поставен икономистът д-р Димитър Иванов.

Днес в столицата ще се проведе Национална среща на основните граждански сдружения и организации, участващи в социалните протести в страната, като целта на срещата е представянето на кандидатурата на българския икономист д-р на икономическите науки Димитър Иванов за министър-председател на служебното правителство, което президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи.

Колев посочи, че сред организациите, които подкрепят и предлагат на обществото България да бъде оглавена от д-р Иванов, са гражданска инициатива "Свободни, можещи и силни”, гражданско сдружение "Рила”, гражданска инициатива "Свободни и независими граждани”, както и протестните комитети в Пловдив, Търговище, Варна.

"Това искане не е от днес, а е продължение на тенденцията, която започнахме още от края на май 2012 година, като основните ни аргументации са срещу политиката, която водеше досегашното правителство, както тенденциите за развитието на страната”, отбеляза Спас Колев.

Според него – "кандидатурата на д-р Иванов е значително по-качествена от тази на секретарката на президента, или на неговия олигархичен кръг, който той се опита да легитимира с един безсмислен Обществен съвет на фалирали олигарси”.

"Ако президентът на Република България, който по Конституция е обединител на нацията и той самият претендира той, трябва да се съобрази с нашите искания”, заяви Колев.

По думите му – Плевнелиев е длъжен да се съобразява не със секретарката си, а с нацията.

Според него – "ако президентът е обединител на нацията е длъжен да подкрепи исканията на гражданите, защото един народ е по-силен от който и да е държавник”.

Водещи

Най-четени